«Vi er i ferd med å få et klassedelt land – de som har mobiltelefoni og bredbånd – og de som ikke har det»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederTelenorkunder med telefoni og internett som forsynes gjennom kobbertråd får i disse dager beskjed fra telegiganten om at disse installasjonene ikke blir vedlikeholdt. Det betyr at dersom det oppstår feil, vil feilen ikke bli reparert. Det skjer til tross for at det for mange ikke finnes noe alternativ.

Det er umulig å sikre at alle får internett og mobiltelefoni gjennom politiske vedtak. I 2016 ble stortingsmeldingen Digital Agenda 2016, som legger opp til kommersiell utbygging og videreføring av den statlige bredbåndsstøtten, vedtatt. Men stortingspolitikerne kan vedta så mange stortingsmeldinger de bare vil. Faktum er at vi er i ferd med å få et klassedelt land – de som har mobiltelefoni og bredbånd – og de som ikke har det.

Når kommunikasjonsgiganter som offentlig eide Telenor i tillegg varsler kutt i vedlikehold av eksisterende ledningsnett er det en arroganse uten sidestykke. Telegiganten henviser til 4G som et alternativ inntil fiber er utbygd. Men hva med dem som ikke har 4G, eller som er helt uten mobildekning? Teleoperatører og rikspolitikere kan vifte med sine dekningskart så mye de vil. Hele landet får ikke bedre dekning av den grunn.

På Helgeland vil Telenors planer om å legge ned eksisterende ledningsnett før de har noe fullgodt alternativ ramme mange mennesker. Totalt i landet vil 51.000 kunne bli uten internettilgang. Det burde ærlig talt være totalt unødvendig, men slik blir det gjerne når ansvaret for alle må vike for hensynet til gode bedriftsøkonomiske resultat. Dette har fått Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å reagere og han ber om at hele prosjektet stilles i bero og at det gamle kobbernettverket drives som tidligere inntil nytt fibersystem er på plass i 2023.

Det er fornuftig forslag som burde høste applaus fra det brede lag av politikere. I en lederartikkel i Aftenposten mandag bagatelliseres hele prosjektet med avvikling av det gamle kobbernettet som i sin tid var bygd for å sikre folk fasttelefoni. Det er ille at et av Norges største mediehus ikke har fått med seg at Norge ikke stopper ved Sinsen-krysset.

Dessverre tror vi mange politikere har dannet seg same bilde som Aftenposten og lever i den tro at hele landet har mobilsignaler som er så bra at de kan erstatte bredbåndsnettet. Derfor er det bra at lederen for landets raskest voksende parti sier fra. Så får han heller leve med at han betegnes som populist og det som verre er. For folk i deler av landet er ikke frykten for å miste internettforbindelsen populisme, men realisme.

Artikkeltags