«Vi spøker gjerne med at Helgeland er Norges Balkan, og det er nok en del sant i det»

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNoen ganger fokuserer vi veldig mye på vårt eget perspektiv, vår egen situasjon og våre utfordringer der vi er fra og der vi bor. Det er kanskje naturlig, det er i vårt eget hjem-miljø og vår egen komfortsone vi tilbringer mest tid. Men av og til har nok de fleste av oss godt av å prøve å se verden med nye øyne, få nye innspill og nye perspektiv. Reising handler gjerne om å se verden på en ny måte. Inkludert i det er både stedet vi reiser til, menneskene vi møter og andre språk enn morsmålet vårt. Forrige uke var jeg i Skottland på en konferanse med bygdeungdom og unge voksne fra 14 land. Mange nye bekjentskaper og venner over landegrensene gjør at det er mye å lære – både av gruppeoppgaver og foredrag, men også bare det å snakke med folk som kommer fra et annet sted. Jeg kan forstå forhold i Europa litt mer – men kanskje like viktig er det å huske hvor mye som er nesten akkurat som hjemme.

Europa består av mange land, og det er lett å tenke på storslåtte bygninger, historie, storbyferie og «Syden» når vi tenker på Europa. Men det er mer enn Roma, Berlin og London der ute. Mye av Europa har mer til felles med Helgeland enn det vi skulle tro. Vi spøker gjerne med at Helgeland er Norges Balkan, og det er nok en del sant i det. Men lokaliseringskonflikter finner du også i sykehus-saken i Møre og Romsdal og andre steder i Norge og i Europa. Mosjøen er en liten by både i norsk og europeisk skala, og vi har flere bygder på Helgeland. Vi som bor på, eller kjenner tilknytning til de små stedene i Norge vet hvilke utfordringer vi har med ustabilt og tregt internett på bygdene, selv om det stadig går framover på dette området. Da er det greit å huske at folk på landsbygda i Skottland og Tyskland sliter med akkurat det samme. Vi måtte flere ganger i løpet av uka slå av WiFi på telefonene for at presentasjoner skulle fungere. Offentlig transport er en gjenganger, utfordringene bare varierer litt. På Helgeland kan vi være glade for at de bussrutene og togtidene vi har er relativt pålitelige. Det finnes alltid noe positivt å peke på, men for mange som ikke har førerkort eller bil kan det være en utfordring å komme seg fra A til B og tilbake igjen på et tidspunktet som passer passasjeren godt.

Lokalt har vi vist til hvordan reiseveien vil bli svært tidkrevende med offentlig transport for folk fra øyer som Dønna dersom passkontoret i Sandnessjøen blir nedlagt. Da er det kanskje litt trøst at det mest positive delegaten fra Nord-Irland klarte å si om offentlig transport er at «det finnes tog der jeg bor», at bygdeungdom i Estland ser på offentlig transport som sin største utfordring, eller at mangel på korrespondanse mellom båt og tog på bygda i Skottland kan gi store hverdagsproblemer for alle som vil rekke noe.

Boliger og eiendom kan være en stor utfordring mange steder, både når det gjelder kjøp og leie. Nå er tiden inne for skolestart. Facebook og diverse nettaviser flommer over av elever og studenter som ønsker seg en plass å bo. Men også resten av året kan det være en utfordring å finne en bolig i riktig prisklasse på riktig sted flere steder på Helgeland. I flere land bor unge mennesker lengre hjemme enn ønsket på grunn av mangel på boliger. Vanskeligheter med å få leid eller kjøpt dyrkbar mark kan være en utfordring både i Norge og andre land, og det gjør at enda færre får jobbet med landbruk.

Da laget fra Norge skulle gå sammen for å lage en kampanje valgte vi å jobbe for at unge skulle flytte tilbake til bygda etter studier eller videregående skole. Det er kjempeviktig at vi unge tar de mulighetene som finnes i mindre byer og på bygda, med tryggere lekeområder, tette og gode lokalsamfunn med flere bygdeorganisasjoner. På bygda er det mye positivt også, lokalt vet vi om tomter til en krone, og i de fleste små kommuner er det kort vei til makta – mange kjenner politikerne godt. Mye av det positive med å bo på bygda, som også inkluderer nærhet til naturen, er felles for alle landlige områder i Europa. EU eller ikke, strenge reguleringer og diskusjoner om det til tross, er vi alle en del av Europa, og bygda på Helgeland er omtrent som West Fife, Skottland. Folk er folk uansett hvor vi kommer fra, og vi har mye til felles.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags