«En skulle vøri 18–20 år i romjul'n. Andre juledag, og tredje juledag – og kanskje femte juledag også»

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Romjulsdrøm eller mareritt

MeningerEn skulle vøri fire år i romjul'n – og kjint ei jinte som var nesten fem, – og begge skulle kledd seg ut med masker – og kømmi julbokk tel et bæssmorhem. Og klokka skulle vara midt på dagen – og vægen skulle vara lett å gå, – og æille bikkjer skulle vara inne – og æille biler skulle bære stå.

Alf Prøysens vise er en romjulsdrøm, og det er lett å se for seg idyllen med to små unger som trasker i vei til bestemor. Og vi kjenner slutten på visa også, der ungene gleder sin gamle bestemor; En skulle vøri fire år i romjul`n – da julelysa brente dagen lang – da væla var et hus med fire vegger, – og saligheta var et bessmorfang.

En skulle vøri 18–20 år i romjul'n. Og ikke hadde annet å tenke på enn å treffe venner og gå på fest. Andre juledag, og tredje juledag – og kanskje femte juledag også. Frokost i totida, og en snill mor som lager middag før man er klar til ny dyst. Ikke mange bekymringer i en deilig romjul.

En skulle vøri omtrent 30 år i romjul'n. Med små barn som står opp altfor tidlig, og maser om å komme seg ut eller gjøre noe annet. Barnehagene er stengt og all aktivisering er overtatt av heimen. Det er også tid for å invitere sine foreldre hjem på kaffe eller middag, og kanskje må man på jobb også et par dager.

En skulle vøri omtrent 50 år i romjul'n. Nå gjelder det å holde litt igjen i matveien, men det er ikke så lett. Masse mat er kjøp inn til jul, og i pakkene under treet kom det jammen enda mer mat. Lokalmat dandert på skjærfjøler, med godt drikke til. Hvordan i alle verden skal vi klare å få spist opp? Det er ikke god skikk å kaste mat, så resultatet er selvsagt: Det gjelder å hive innpå. Nyttårsforsettene begynner å ta form. På nyåret må vi røre oss! Dette går ikke, vi må begynne å gå lange turer.

En skulle vøri omtrent 70 år i romjul'n. Må få med oss alle kavalkadene på tv, både NRK og TV2 sine underholdnings- og nyhetskavalkader. God tid til det meste, ikke jobb å tenke på og ellers avslapping med «Far etter fedrane» eller «Årbok for Helgeland». Og sist men ikke minst, barnebarn som kommer på besøk og finner både et bessmorfang og et bessfarfang. God romjulshelg og godt nyttår!

Artikkeltags