Trives godt i startgropa

JUBILEUM: Terje Johansen er klar til åfeire VM i krabbefiskes tiårsjubileum.Foto: Tor Martin Leines Nordaas

JUBILEUM: Terje Johansen er klar til åfeire VM i krabbefiskes tiårsjubileum.Foto: Tor Martin Leines Nordaas

Artikkelen er over 2 år gammel

Terje Johansen har satt spor etter seg både innenfor næringsliv, kulturliv og idrett, men han trives best i når han får begynne med noe nytt.

DEL

– Det har alltid fascinert meg å bygge opp nye ting og så er det godt å se at andre kan ta det videre, sier primus motor bak VM i krabbefiske Terje Johansen. For folk både i og utenfor Sandnessjøen har Terje vært et velkjent ansikt både på scenen med gitar, på håndballbanen og bak disken.

Gründer

I 1976, i en alder av 27 år, overtok Terje sportsbutikken Hjørnet Sport i Torolv Kveldulfsons gate i Sandnessjøen etter at faren Arne døde, bare 55 år gammel.

Terje hadde allerede jobbet noen år i butikken og forteller om en tid som både var spennende og utfordrende.

– Det var vanskelig å drive sportsbutikk. Vi solgte så å si ingen klær på den tiden men for det meste våpen, fiskeutstyr og selvfølgelig ski, derfor var salget mye avhengig av for eksempel at det det ble godt skiføre om vinteren, forteller Terje. Da faren Arne drev butikken var han kjent for de fleste som «Arne på Hjørnet» og det tok ikke lang tid etter at Terje overtok til dette endret seg til «Terje på Hjørnet». Han drev butikken i åtte år.

– Men det er fortsatt folk som kaller meg «Terje på Hjørnet», forteller Terje.

– Hvordan var forretningslivet i Sandnessjøen på den tiden sammenliknet med i dag?

– Det var en spennende tid og tette bånd mellom dem som drev butikker i byen. Terje forteller om en tid med mye skjemt og moro, og såkalte «practical jokes» var et utbredt fenomen butikkeierne imellom.

– En gang fikk jeg og Tor Wiig folk til å stå å holde i et langt tau, vi fortalte dem at vi drev med oppmåling, forteller Terje med en påfølgende latter.

– De sto lenge og holdt i tauet mens vi satt i vinduet og så på og lo.

I ettertid har Terje skaffet seg en allsidig erfaring fra næringslivet og har drevet i blant annet utelivsbransjen, med solarieutleie og med brann, vann og miljøskader.

Glanstid

Tor Wiig har også vært en velkjent par hest for Terje gjennom mange år, både på scenen og på håndballbanen. Mange nikker sikkert gjenkjennende hvis vi nevner navnet «Rosene», som var ei velkjent gruppe, der Terje og Tor var midtpunktet.

– Store deler av 70 og 80-tallet var en glanstid for håndballen i Sandnessjøen, en god stund lå vi faktisk på topp i Nord-Norge forteller Terje. På samme tid var også konsertene med «Rosene» på tidligere «Frascati», der Clarion hotell holder til i dag.

– da var det som regel fullt hus før klokka var 19.30 og så stengte det klokka 23.30. Et annet prosjekt fra denne tiden som også har gitt Terje mange gode minner, er etableringen av Sandnessjøen viseklubb, der for øvrig kjendissexolog Elsa Almås fra Sandnessjøen var sekretær.

– Det var spesielt stort for oss en gang vi fikk spille under et større konsertarrangement i Mosjøen der blant annet Oluf også var med. Da Helgeland Arbeideblad skrev om det sto det at «Visegruppa fra Sandnessjøen berget showet», da var vi stolte, forteller Terje.

Framtiden

Siden den gang har Terje sett hjembyen vokse og forandre seg og det året han fyller 66 er han fortsatt en aktiv bidragsyter. I år er det tiårsjubileum for VM i krabbefiske og Terje kan sammen med alle de frivillige, sponsorer og andre som har bidratt, se tilbake på et arrangement som gradvis har vokst seg større.

Terje mener Sandnessjøen trenger slike arrangement og at det er viktig at folk står sammen om å få dem realisert.

– Vi så at reiselivsbransjen kom til å vokse og mente det var behov for et arrangement som dette, slår Terje fast.

– Har du tekt å overlate arrangementet mer til andre i tiden framover?

– Jeg har ikke tenkt å slippe taket helt enda forsikrer Terje som ser fram til årets jubileum som skal feires i det nyåpnete Kulturbadet.

Artikkeltags