Frida Finsås Wika vil heim til Helgeland – om noen år

Vi vil heim: Laila Olderskog i Vi vil heim inviterte til juletreff mandag. Torbjørn Aag (til venstre) orienterte om trainee-ordningen Kandidat Helgeland, mens Simen Nyland og Aleksander Leines Nordaad (til høyre) orienterte om filmmiljøet i Mosjøen. Foto: Nils Inge Lorentsen

Vi vil heim: Laila Olderskog i Vi vil heim inviterte til juletreff mandag. Torbjørn Aag (til venstre) orienterte om trainee-ordningen Kandidat Helgeland, mens Simen Nyland og Aleksander Leines Nordaad (til høyre) orienterte om filmmiljøet i Mosjøen. Foto: Nils Inge Lorentsen

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere bedrifter på Helgeland kjemper om unge nyutdannede.

DEL

– Vi har slitt med å få offentlige instanser til å være med i trainee-ordningen, men nå kommer flere. Stadig flere innser at vi står foran et generasjonsskifte, sa prosjektleder Torbjørn Aag.

Han leder ordningen med Kandidat Helgeland, en trainee-ordning i samarbeid med Vi vil heim-prosjektet som nå begynner å ta av.

Neste år skal Alcoa Mosjøen ta imot inntil fire trainee-ansatte innenfor ulike fagområder på a-verket. Nå har også offentlige instanser som NAV og Rana kommune meldt sin interesse for trainee-ordningen, og Aag tror det kommer flere når det går opp for offentlige instanser at de må gjøre noe for å få tak i folk med den rette kompetansen.
 

– Helgeland er en sterk industriregion, og så langt har de fleste traineene vært knyttet til slike bedrifter. Men nå kommer flere på banen, sier Aag. Siden ordningen ble etablert i 2009, har 40 ungdommer vært trainee i bedrifter på Helgeland. 12 av dem har ikke bakgrunn fra regionen.
 

– En trainee fra Trøndelag ante ikke at Alcoa fantes i Mosjøen, og at vi har flere bedrifter som trenger kompetansen han har, sier Aag.
 

Laila Olderskog i Vi vil heim har 600 ungdommer som medlemmer. Alle vil ikke nødvendigvis heim igjen til Helgeland nå, men prosjektet er uunnværlig for å få markedsført regionen blant potensielle arbeidssøkere.
– Helgeland er blitt flinkere til å markedsføre seg de siste årene, men stort sett er det som turistmål. Vi er en informasjonskanal som jobber mot en bestemt målgruppe, unge helgelendinger som har reist ut, og som vi ønsker heim igjen, sier hun.
 

Prosjektet har vært etablert i flere år i Mosjøen og på Mo, og nå jobber Olderskog med å få det på plass i Brønnøysund. Neste steg er å få prosjektet opp i Sandnessjøen.


Mandag var det juletreff i Mosjøen, og et titalls studenter fra Mosjøen møtte opp. Frida Finsås Wika studerer husdyrfag på høgskolen i Steinkjer og er klar på at hun vil heim til Helgeland – om noen år.
– Men først skal jeg studere mer, og reise ut og oppleve, sier Wika.

Forutsetningen for å komme heim er også at hun får en jobb som hun kan bruke utdanningen sin i.
– Jeg regner med at jeg må jobbe noen år andre steder før jeg kan få meg en jobb i faget mitt på Helgeland, sier Wika.

Artikkeltags