Gå til sidens hovedinnhold

Stephen Hawking kom akkurat med en fryktelig advarsel

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg frykter dette kan bety slutten for menneskeheten, advarer den verdensberømte fysikeren.

(Side3) Med skremmende filmer som «Terminator» som bakteppe har en rekke tungvektere innen teknologi og vitenskap advart mot farene ved kunstig intelligens.

Debatten har rast i lang tid allerede. Facebooks Mark Zuckerberg er blant forkjemperne, mens Teslas Elon Musk frykter at kunstig intelligens kan få alvorlige følger for oss mennesker. I verste fall tror han kampen om kunstig intelligens kan lede til tredje verdenskrig.

Fysikerer Stephen Hawking, ofte omtalt som verdens smarteste mann, er også svært skeptisk.

I et intervju med den britiske utgaven av magasinet Wired kommer han med en direkte skremmende advarsel.

– Jeg frykter at kunstig intelligens kan erstatte mennesker helt, sier han.

Hawkings skrekkscenario er en kunstig, superintelligent livsform som er i stand til å spre seg som virus.

– Hvis folk designer datavirus, kommer noen til å designe kunstig intelligens som forbedrer og kopierer seg selv. Dette vil være en ny form for liv som utkonkurrerer mennesker, uttaler Hawking.

Mer optimistisk

Langt fra alle maler et like svart bilde av en framtid med kunstig intelligent teknologi.

Microsoft-gründer Bill Gates er blant dem som tror denne formen for teknologi kan være til stor hjelp for mennesker og i stand til å forandre samfunn – ikke nødvendigvis på en negativ måte.

Forsking tyder på at maskiner er langt bedre enn mennesker til å gjenkjenne mønstre. Ett artig eksempel er sjakkspill, men for mange kan egenskapen potensielt redde liv. Maskiner har vist seg gode til å analysere svært sammensatte mønstre også – og har gitt korrekte kreftdiagnoser der leger ikke oppdaget tegnene.

En sikkerhetsbekymring

I teknologiske framskritt som dette, er imidlertid mennesker svært gode til å se et annet mønster: Muligheter for makt og å tjene enormt med penger.

Vladimir Putin hevder at den nasjonen som blir ledende innen kunstig intelligens kan få herredømme over verden.

Utviklingen av kunstig intelligens er i økende grad blitt en sikkerhetsbekymring. Kina og USA er stormaktene som i dag leder utviklingen. Kina har uttalt at ambisjonen er å bli ledende innen forsking på kunstig intelligens innen 2030, skriver The Verge.

Forskere forventer som sagt at kunstig intelligens vil være til hjelp innen en rekke områder – fra tungindustri til medisinsk forsking – men er også bekymret for hvordan teknologien kan benyttes militært.

Kunstig intelligens kan bli brukt til å kontrollere våpensystemer som autonome dronesvermer som kan overvåke og angripe fiender, teknologi både USA og Kina forsker på i dag.

Professor i kunstig intelligens Anders Kofod-Petersen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet frykter at Putin og Musk på sett og vis kan ha rett i sine uttalelser. Les mer om det her.

Kommentarer til denne saken