Stjerneshow på Helgeland

Framtiden: Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødergaard tar for seg framtiden for menneskeheten når de kommer til Helgeland med sitt astroshow.

Framtiden: Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødergaard tar for seg framtiden for menneskeheten når de kommer til Helgeland med sitt astroshow. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Du får se både stjerner og planeter når Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegård inntar Kulturbadet onsdag og Mosjøen kulturhus torsdag.

DEL

Røed Ødegård og Sannes reiser for tiden rundt på norske kulturhus med astroshowet «Out of Space». Gjennom showet prøver paret å vise hvordan framtiden til jordboerne kommer til å se ut.

– De siste månedene har vi ikke bare funnet den nærmeste beboelige planeten vi noen gang vil finne utenfor Solsystemet, men også sendt ut romsonden OSIRIS-REx som skal legge grunnlaget for gruvedrift på asteroider og framtidens kolonisering av Solsystemet, sier paret i en pressemelding om forestillingen.

De ser blant anner for seg at det allerede om ti år vil være baser på månen. På 2030-tallet vil det komme baser og etter hvert kolonier på Mars. I løpet av samme tiår spår Røed Ødegaard og Sannes at det vi være mulig å ta heisen ut i verdensrommet.

 Solen sluker Jorden sett fra en måne rundt en gassplanet ytterst i Solsystemet.
Illustrasjon: NASA, ESA, G. Bacon (STScI)

Solen sluker Jorden sett fra en måne rundt en gassplanet ytterst i Solsystemet. Illustrasjon: NASA, ESA, G. Bacon (STScI) Foto:

– Om ca. 100 år vil prosjektet 100YSS (100 Year Starship) sende det første bemannede romskipet til Proxima b. Vi har deltatt på stjerneskipskonferanser siden den første fant sted i Orlando i 2011.
 

Utforsking av verdensrommet

I tillegg foregår det nå en fantastisk utforsking av verdensrommet med store teleskoper og romsonder. Under showet får publikum også oppleve siste utforsking av Pluto og andre mystiske objekter ytterst i Solsystemet (forskerne har bevis for nok en planet som lusker rundt der ute!), de mest interessante exoplanetene som er funnet, sorte hull, gammaglimt og ikke minst Solsystemets og Galaksens dramatiske framtid.

«Out of Space» er et multimedieshow med spektakulære bilder, filmer, animasjoner, lydeffekter og musikkvideoer. I forbindelse med showet får publikum også holde ekte steiner fra verdensrommet, blant annet en del av meteorittfallet i Argentina der det nettopp er funnet en 30 tonn stor bit – den tredje største av alle meteoritter!

Kunstnerisk fremstilling av en fremtidig månebase.
Illustrasjon: NASA/Dennis M. Davidson

Kunstnerisk fremstilling av en fremtidig månebase. Illustrasjon: NASA/Dennis M. Davidson

– Hvilke farer truer menneskeheten på kort sikt og hvilke muligheter har for å berge oss? Hvordan skal vi kunne sikre menneskehetens overlevelse som art? Det haster å finne alternative planeter utenfor Solsystemet hvor menneskene kan skape bruhoder både med tanke på framtidige katastrofer som i prinsippet kan skje når som helst og også fordi Jordens skjebne på lang sikt for lengst er beseglet.
 

Mars er mennesket egentlige hjemplanet

På grunn av den stadig mer svulmende Solen kommer menneskene i en fjern framtid til å leve som nomader i Solsystemet, og Den røde planet kommer til å bli menneskenes tilholdssted dobbelt så lenge som Jorden – det er derfor Mars som er menneskenes egentlige hjemplanet! Det er mens vi bor på Mars at vi vil oppleve å se Andromeda-galaksen og Melkeveien kollidere og smelte sammen til en kaotisk gigantgalakse.

Leting etter utenomjordisk liv pågår for fullt. Nye gigant-teleskoper er under bygging og skal lete etter biosignaturer – kjemiske spor av levende organismer – på planeter rundt andre stjerner.

Finnes intelligent liv, og hvordan vil vi eventuelt kunne oppnå kontakt med fremmede sivilisasjoner? Er vårt univers en del av et gigantisk multivers? Finnes ormehull, og hvilke muligheter kan disse i så fall gi?

Jorden kan rammes av asteroider, kometer eller andre fenomener.
Illustrasjon: Don Davis/NASA

Jorden kan rammes av asteroider, kometer eller andre fenomener. Illustrasjon: Don Davis/NASA

Artikkeltags