Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

Lite, men godt i Sjøgato

Navnet omtaler det aller minste, men Nanos sjarm er så stor at det nesten bobler over. Nå drømmer innehaveren om å bringe konseptet til andre byer.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Det er noe helt spesielt med atmosfæren i det gamle. Du kjenner lukten av tømmerstokker som ble reist til et hus for 150 år siden, mose og halm som ble brukt som isolasjon kan enda skimtes i sprekkene, og de subtile merkene etter tusenvis av gjester er mulig å se, om du ser godt nok etter. Bygget er gammelt nok til å være en museumsgjenstand, men her inne på Nano møtes det gamle og det nye for å gi deg som gjest en opplevelse helt utenom det vanlige. 

Jeg har nok lagt sjela mi i dette stedet

innehaver, Trine Holmen
Driver Nano: Trine Holmen mener hun har en givende jobb og legger til det lille ekstra for at gjestene skal trives.

Midt i Sjøgato, Nord-Norges lengste trehusbebyggelse, finner du Holmens hjertebarn og yndling. Om man ser på innehaverens øye for detaljer, blir det raskt tydelig hvorfor man kan bruke slike beskrivelser. Lite er overlatt til tilfeldighetene i dekoren og interiøret. Friske og fargerike blomster pynter en innbydende uteservering, og inne føles det som å sette seg i sofaen i stua hjemme. 

– Det er kult når det gamle møter det nye og det er jeg som står for dekoren her inne. Man skal ta vare på tradisjonene men man må jo leve i tiden og følge med på trender, sier Holmen. 

Øye for detaljer: Borddekkingen ved arrangementer ved Nano skal gi deg godfølelsen.

Pizza bakt i steinovn og lokalt øl

Det første som møter deg når du går inn i varmen er den tradisjonelle pub-følelsen. Latteren henger løst blant gjester som har møtt opp for å ta en prat i lunsjen. Bak stilrene tappekraner i kobber er det et stort mangfold av etiketter fra lokale produsenter. Her kan man virkelig utforske kornbryggets mange variasjoner, og det finnes mange typer, siden historikere mener øl sannsynligvis har blitt brygget i over 6000 år. 

Hyggelig pub: Trine Holmen og hennes to voksne døtre står ofte ved spakene i helgene. Satsningsområdet er lokale produsenter.

Vi har spesialisert oss på å sette øl til mat, på samme måte som man gjør med vin. Det er så mange forskjellige typer at man kan få drikken til å passe til både forretter hovedretter og dessert. Ekstra gøy er det å kunne bruke lokale råvarer.

Trine Holmen
Deilig pizza: Den perfekte temperaturen for tynn italiensk pizza er rundt 400 grader. Det oppnås med vedfyring med bjørkeved. Ved Nano kan du faktisk se maten bli laget.

Det som skulle være en hobby og en front for Holmen Gård har blitt så populært blant lokalbefolkning og turister, at åpningstidene er utvidet. I tillegg utvikles det et stadig mer variert tilbud. En matservering som har blitt perfeksjonert siden starten i 2015 er Nanopizzaen. 

– Her kan du få en steingod pizza, det må jeg kunne si. Vi har en vedfyrt steinovn som når den perfekte temperaturen for steking. Her får du delikat italiensk pizza med tynn og sprø bunn, sier Holmen. 

 

God stemning: I lokalene ved Nano kan man sitte i ro og mak og nyte et glass kald eller varm drikke.

Selskapslokaler og stor uteservering

Sommeren og fellesferien nærmer seg med stormskritt og Nano er klar til å ta imot gjester i alle aldre og i alle sammenhenger. Enten du ønsker å slappe av og møte venner for en hyggelig prat, om bedriften din skal avholde et møte med mulighet for servering, eller om du skal invitere gjester til et stort selskap. Nano har en av Sjøgatos største uteserveringer, og i 2.etasje er det selskapslokaler for opp til 35 gjester.

Vi har hatt alt fra tre og helt opp til ni-retters middagsserveringer. Ved arrangementer tilbyr vi menyer basert på råvarer fra Holmen Gård og Helgeland, servert med passende øl. I sommer skal vi også ha sommercafé med en litt utvidet daglig meny

Trine Holmen
Selskapslokaler: Her oppe kan man arrangere alt fra bedriftssamling til konfirmasjon. Nano ordner servering av mat og drikke.

På baksiden av bygget, med Vefsna som nærmeste nabo kan du sitte i ly for vinden og ha utsikt opp mot Øyfjellet. Ved uteserveringen på siden mot Sjøgato kan du se pizzaen din bli bakt i steinovnen som står utendørs, akkurat som ved en italiensk restaurant. 

Historisk trehus

Omgivelsene for middagsserveringen er flotte også i 2.etasje. Bygget man sitter i ble etablert som et skjenkested av Hjeronimus Forsjord i 1871 og har en lang historie.

– Det ble lenge kaldt Forsjordhuset lokalt. Han bodde oppe og hadde skjenkestua i 1.etasjen. Den gangen var inngangen mot Nergato og Vefsna, forteller Holmen.

Det har vært butikk i bygget, og på 80-tallet ble det startet en gourmetrestaurant som ble oppkalt etter Hjeronimus.

– Enda kommer det folk inn hit og ser om de kjenner seg igjen og spør: Var det her Hjernonimus var? Det er gøy at bygget har en slik rik historie, sier Holmen.

I dag er sirkelen sluttet når Nano igjen er tilbake til røttene som skjenkested/pub. 

Bakgård og uteservering med historisk sus: Bildet er brukt med tillatelse fra fotograf Monika T.V Lorentzen

Vil bringe konseptet videre

Det kan kanskje kalles en nisje, et sted som er såpass lite og spesialisert på lokalbrygg og pizza. Det er i alle fall noe man er vant med å finne i større byer, og Holmen forteller at mange blir overrasket over å finne noe slikt i Mosjøen. Hun synes møtet med fornøyde kunder er givende og selv om det er mye jobb, innrømmer hun at hun drømmer om å utvide virksomheten. 

Nå har babyen kommet seg på føttene, sier hun med et lurt smil. Vi har snakket om å prøve også i andre byer, det er kanskje ambisiøst å si, men vi får se!

Trine Holmen
Del artikkelen på Facebook