Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Minner fra et 53 år gammelt kjøkken

Annonse fra Nygård - Håndverkskjøkken fra Nord

Karin Smedseng (81) fra Mosjøen har hatt samme kjøkken i over 50 år.

Fakta

Det gamle kjøkkenet er selve hjertet i boligen. Stedet hvor familien samlet seg både til frokost, middag og kvelds.

– Her er det nok noen smårollinger som har lekt seg med blyanter. Jeg vet ikke når de kunne ha gjort dette, men de likte sikkert ikke mønsteret på bordet, ler Karin lunt mens hun drar fingrene over små hakk i bordet. Minnene strømmer på for pensjonisten og hun blir blank i øynene når hun ser tilbake. 

I dag skal Rune Smedseng, sønnen til Karin, ta over barndomshjemmet sammen med sin nye familie. Karin flytter til en splitter ny leilighet. Begge skal ha nytt kjøkken, og begge velger Nygård Håndverkskjøkken på nytt til sine nye boliger.

Viktig når man velger nytt kjøkken

Kjøkkenkonsulent Oda Nylund viser frem innbydende design hos Nygårds kjøkkenutstilling i Mosjøen. De mange bad- og kjøkkenmiljøene er et flott og overveldende syn. Karin og Runes smil på vei inn i lokalene går fra øre til øre. Rune er her sammen med sin kone Sissel.

– Er det du eller kona som bestemmer hvilket kjøkken dere skal ha?

– Ha-ha! Det var et godt spørsmål. Det var vel jeg som bestemte da vi kjøpte kjøkken sist, så denne gangen er det nok Sissel som bestemmer. Hun vil gjerne ha lyst kjøkken, mens jeg ønsker meg et mørkt et, sier Rune.

Oda Nylund snakker lett med kundene i utstillingen, som er på over 700 kvm. Hun mener det er best når kundene kommer med et åpent sinn, og lar seg inspirere av de 35 miljøene som finnes her.

PÅ JAKT ETTER NYTT KJØKKEN: Rune Smedseng er på Nygård sammen med kona Sissel Fagereng. Kjøkkenkonsulent Oda Nylund står i mellom de to. (Foto: Borgar Sagbakken)

– Nygård har produsert kvalitetskjøkken, bad og garderober i over 70 år, forteller Nylund. – For å skape et unikt, funksjonelt og vakkert kjøkken gjøres det aller meste ved Nygårds egen fabrikk på Helgeland. Det gjør at vi kan tilby hele 20 års garanti. 

– Her på kontoret snakker vi først med våre kunder om design. Da er det greit å ha med mål for å se om det nye designet vil påvirke dør, vinduer, vannrør og slike ting, sier hun videre. Nylund er entusiastisk over alle de nye tekniske løsningene for kjøkken som har kommet.

– Nå har det kommet mange nye og praktiske løsninger. Det smale kjøkkenskapet for avfall er en favoritt. Her blir avfallssorteringen fordelt i to høyder i et eget skap ved siden av vasken. Det er kjempepraktisk, jeg har et selv hjemme!, forteller hun entusiastisk. – Høyskaps-uttrekkene hvor du trekker ut hele innholdet når du åpner døra, er også populære hos oss. Denne er veldig oversiktlig, mener hun. 

BEVISET: Her er beviset på at det er et Nygårdkjøkken. Legg merke til merkene i kanten, der bestikket har blitt lagt tilbake etter vask. (Foto: Borgar Sagbakken)

Holdbar kvalitet

Karin og ektemannen fikk sitt kjøkken i 1965. Det vanlige var å kjøpe kjøkken fra store produsenter hvor kvaliteten var så-som-så, og hvor kjøkkenmodellene ikke var tilpasset til rommet. Paret bestemte seg for å kjøpe lokalt, hos kjøkkenprodusenten Nygård. Det kunne de velge i et stort sortiment av standardseksjoner, samt spesialseksjoner der det var nødvendig for å utnytte tilgjengelig plass. 

– Vi fikk utnyttet all plassen og skapene gikk helt ute i kantene. Med ferdigprodusert kjøkken ble det slike tomrom, så det var veldig fint at vi fikk laget etter mål hos Nygård, sier Karin.

Hun kjenner på de solide skapdørene og konstaterer at de sitter godt enda, selv etter over 50 år. Merkene i malingen ved bestikkskuffen er ujevn, perforert etter mange små ublide møter med kniver og gafler. Ikke med vilje, men naturlig slitt. 

Fabrikken og utstillingslokalene til Nygård Kjøkken
NY FASADE: Fabrikken og utstillingslokalene til Nygård ligger i Mosjøen. De har nylig pusset opp fasaden. (Foto: Borgar Sagbakken)
Det meste lages for hånd
EKTE HÅNDVERK: Mye av Nygårdkjøkkenet lages for hånd. Det gir ekte håndverk. (Foto: Borgar Sagbakken)

Når Karin, Rune og Sissel har planlagt hvert sitt kjøkken til to forskjellige boliger, går tegningene til produksjon. Delene til hvert enkelt skap produseres, lakkeres og males før de settes sammen på en egen produksjonslinje. Når knotter, dempere, vasker, heltreskuffer og annet er gjort klart- leveres kjøkkenet ferdig til kunden.

– Vi velger Nygård fordi vi har sett at det er bra kvalitet, og vi har fått god service her. Vi har også fått et godt tilbud, så valget er enkelt, sier Rune. 

Gleder seg

Vi hopper frem i tid og endelig nærmer innflytningsdatoen seg for Karin. Blant lyder fra verktøy og over en stabel materialer, stiger hun uredd inn verandadøren til sin nye leilighet.

– Oi, se her er kjøkkeninnredningen kommet på plass! Nei, så lekkert! Og så lyst og fint!

Hun åpner alle skuffer og skap for å orientere seg. Et hvitt, moderne kjøkken med stilrent design er kart for innflytting.

– Her skal det bli artig å begynne å sette på plass ting i skapene. Jeg gleder meg mest til den første gangen jeg skal bake.

– Blir det innflyttingsfest?

– Jada, en aldri så liten en må det være, sier Karin Smedseng med et stort glis.

LEKKERT: Karin ser sitt nye kjøkken for første gang. Hun er svært begeistret over det hun ser og gleder seg til å flytte inn.

Vi holder til i Mosjøen - en av Nordlands eldste og mest tradisjonsrike byer. I over 70 år har vi bygget hjertet i hjemmet til tusenvis av nordmenn. Gjennom alle disse årene og generasjonene har vi perfeksjonert en produksjon som både er effektiv og fleksibel, enten du skal ha nytt kjøkken, bad eller garderobe. Velkommen.

Redaksjonen i Helgelendingen har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet