BO LENGE OG FINN ROEN PÅ VEGAØYENE:

–Vi er et lokalsamfunn som ønsker deg velkommen

Snorkelløype, Eidem. Foto: Ina Andreassen

Tilbudene på Vegaøyan har utviklet seg kraftig siden de fikk status på UNESCOs verdensarvliste i 2004. Med en økning på 45.000 besøkende i året har det lille lokalsamfunnet gjennomgått et lynkurs i reiseliv, og i dag ønsker de gjestene velkommen til deres private hjem og yndige rorbuer med åpne armer. Med en ferietur til Vega kommer du tett på både lokalbefolkningen og den storslåtte naturen.

– Vi driver på med reiseliv i småskala. Vi har 40 utleiere i tillegg til hotell, motell, Bed and Breakfast, rorbuer, basecamp og campingplasser. Slik møter du et lokalt vertskap, og det blir veldig nært. Du får en relasjon til de du bor hos, og utleierne gleder seg til å få besøk. Det er flere som kommer igjen og ferierer hos oss gjentatte ganger, forteller Hilde Wika fra Vega Verdensarvsenter/Vega Turistinformasjon.

Sports equipment, Sky, Water, Cloud, Smile, Watercraft, Boat, Blue, Nature, Mountain

Elke, Salua og Sofie har strandhugg på Sandøya. Foto: Hilde Wika

Det er ikke første gang lokalsamfunnet har tatt godt vare på sine besøkende på Vegaøyan. De har faktisk gjort dette i over 1000 år, hvor de har jobbet i et årlig samspill med ærfuglene for å sikre at de har trygge reir under hekking. Fuglen betaler for oppholdet i ederdun, som ligger igjen i reiret når det forlates. Nettopp denne tradisjonen ga Vegaøyan plassen på den prestisjetunge listen over UNESCOs verdens natur- og kulturarv. Så helt “fersk i gamet” er de ikke.

Innholdsrik idyll

På hovedøya møter du menneskene og naturen som har overlevd sammen ute i havgapet over lang tid, og her består idyllen av en miks av blant annet verneområder, rorbuer, små kafeer, et pølsemakeri, 2 matbutikker, hvite sandstrender og en fjellkjede med tinder opp til 800 moh.

Fam Hov/Hansen på sykkeltur, her mellom Kjul og Floa. Foto: Kathrine Sørgaard/nordnorge.com

– Vi har tre innfallsveier til Vega, og sentrum, - Gladstad er plassert midt på hovedøya. Her ligger matbutikkene (Coop og Spar). Spar har ferskvaredisk, et blomsterutsalg og Café. Her ligger også Vega Sport og Fritid med godt utvalg for både turgåere og sportsfiskere, kirken, sykehjemmet med legekontor, rådhuset, skole og barnehage med idrettsplass. Fra nord til sør er det 2 mil, og vi har 100 km med vei. Folk blir gjerne overrasket over hvor stort det føles når de kommer i land, og de går ikke akkurat i kø her, sier Hilde Wika.

Sky, Water, Wood, Porch

Nå kan du overnatte i «E-hus» for mennesker i Basecamp Vega. Foto: Gunnar Almlid

– I nord omkring den nye gjestehavna ligger Vega Verdensarvsenteret. Hit kommer mange av de besøkende. På vestsiden har vi Sundsvoll friluftsområde. Her finner du Basecamp Vega hvor du kan overnatte i «E-hus», Vegatrappa og Ravnfloget Via Ferrata som tar deg med opp til høyden og byr på en spektakulær utsikt 800 meter over havet, forteller hun.

Coastal and oceanic landforms, Water, Sky, Cloud, Ecoregion, Plant, Azure, Highland, Lake, Mountain

Fantastisk utsikt fra Vega Trappa. Foto: Torild Wika

Anbefaler lengre opphold

Selv om livet på øya er forholdsvis rolig, trenger ikke dagene å bli lange. Her kan du både sykle, padle i kajakk, bestige fjell, prøve havfiske, eller bare spise nydelig, fersk sjømat på det populære Havhotellet.

– “Her e det godt å va”, er den tilbakemeldingen vi hører oftest. Nesten alle som besøker oss sier at de skulle ha planlagt et lengre opphold. En til to netter viser seg å være litt for lite for mange, og de forteller at de ikke fikk tid til å gjøre alt de hadde planlagt. Derfor anbefaler jeg å bo lengre på ett sted når du ferierer på Helgeland, heller enn å “nå alt og se masse” på kort tid, sier Wika.

Hun anbefaler å pakke variert og smart før man tar turen ut i havgapet. Du kan få like mye bruk for ei ullundertrøye som ei badebukse, og da er det jo bra å være godt forberedt. Begge opplevelser kan være like gode når du er på Norgesferie.

Natural landscape, Sky, Mountain, Ecoregion, Azure, Slope, Wood, Line

På tur opp til toppen av Vega-trappa. Foto: June Berg

Nettside: visitvega.no

Facebook: visitvega

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler