I Vefsna-regionens ville rike

Forsjordforsen i Vefsn kommune. Foto: Bjørnar Pedersen.

Pandemien er nå over og vi kommer til å ha en spennende sommer foran oss. I pandemiårene har vi hatt somrer med nordmenn, mens i år får vi en blanding av utlendinger og nordmenn.  Når du passerer Porten til Nord-Norge fra sør kommer du rett inn i Vefsnaregionens ville rike. Her kan du søke ro og stillhet i Helgelands indre villmark, besøke historiske gårder med prisvinnende lokalmat, eller oppsøke actionfylte naturopplevelser i elv og fjell. Vefsnaregionen er totalpakken for deg trives nært på naturen.

– Vi er et kommunalt selskap som kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal eier i fellesskap. Fokuset vårt det siste året er utvikling av Vefsnaregionen som reismål, sier Geir Olsen, daglig leder i Vefsna Regionalpark.

– Opplevelsene i parken er basert på ytterpunkter. I år håper vi at de som ikke trenger å reise langt også skal oppdage de flotte tilbudene som finnes her, sier han.

Vefsnaregionen strekker seg fra Varntresk i Hattfjelldal kommune i øst, til Mosjøen i Vefsn kommune i vest. Det er en strekning på ca. 12 mil, hvor Vefsnavassdraget og de gamle handelsrutene mellom svensker og nordmenn følger terrenget. Det er ingen hemmelighet at naturen ligger tett på veiene i dalførene. Ekstraordinære overnattingsmuligheter er heller ikke langt unna.

People in nature, Plant community, Natural landscape, Road surface, Bicycle, Tree

Sykling Vestersidvegen Foto: Foto-Vefsna-Regionalpark. Ø.Hjortskardmo

Du kan følge vannet fra Børgefjell gjennom vakre daler og juv, til den idylliske trehusbyen Mosjøen. Langs ruta kan du bo på en gård, som gjerne tar deg med på historiske vandringer i området og lar deg smake på prisvinnende lokalmat. Eller så kan du bo i en av de koselige utleiehyttene til Statskog og jeger- og fiskeforeningene. Dem er det mange av i området, og da får du være for deg selv og nyte den gode stillheten som finnes her.

Liker du å telte og sove ute i naturen er det gode muligheter for det. Campingplasser har vi flere av, og det finnes hotell i Hattfjelldal og flere i Mosjøen.

Fiske, rafting og flotte naturbilder

– Fiske, rafting og flotte naturbilder Området nåes best med egen bil, men også sykkel er et fint alternativ, særlig langs Villmarksveien. Det gjelder å holde kameraet lett tilgjengelig og å ta seg god tid. Det er vakre naturmotiv å finne i hele under hele reisen. En fiskestang eller to kan også være smart, mener Olsen. Aktivitetene i elva har vært stadig økende de siste årene.

Foto: River North

– Underveis vil jeg anbefale å kjøpe fiskekort og ta frem fiskestanga. Røssvatnet i Hattfjelldal er Norges nest største innsjø. Her får du panoramautsikt til Nord-Norges høyeste fjelltopper i Okstind-massivet, mens du jakter på den fete fjellrøya. Vefsna er en av de store lakseelvene i Norge, og her er det lang tradisjon for sportsfiske. Etter at elva ble friskmeldt for noen år siden er mulighetene for laksefiske tilbake for fullt, sier Nes

Hvis fisken ikke biter, kan kanskje elvepadling eller rafting friste?

– Auster-Vefsna er en høyt internasjonalt verdsatt elvestrekning for rafting og kayaking, og har i tillegg særdeles gode fiskeplasser. Velg mellom rafting i heftige stryk på Auster-Vefsna eller familierafting på roligere vann ved Grane bygdetun, sammen med River North. Ingen spesielle forkunnskaper kreves, men husk desinfisering av alt utstyr som skal i vassdragene sier han.

Sports equipment, Outdoor recreation, Sky, Water, Cloud, Mountain, Slope, Leisure, Lake

Zipline

Utsiktsgaranti

Fart og spenning finner du ikke bare i elva. I Mosjøen er Øyfjellet fullpakket med fartsfylte aktiviteter for liten og stor.

– Når du kommer frem til idylliske Mosjøen kan du ta innkvarteringen i ett av de historiske trehusene i Sjøgata, eller det ærverdige hotellet Fru Haugans. Jeg vil absolutt anbefale å sette seg litt inn i historien til byen, for den er lang og innholdsrik. Opplevelsene i fjellet er dessuten svært populære nå. Folk har reist langveisfra for å gå i Helgelandstrappa, som består av 3000 trinn opp til Øyfjellvarden på toppen. For den som er ekstra modig, kan en sette utfor fjellkanten i en ZipLine som går over utløpet til Vefsnavassdraget. Eller så kan du prøve deg på klatreturen opp Via Ferrata. Her er det utsiktsgaranti på godværsdagene, sier en stolt Geir Olsen.

Nettsider:
vefsna.com
hinorth.no
visithelgeland.com


Fiskekort, hytter og info:
inatur.no
njff.no (hytter)

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler