Fullt trøkk på Herøy med jubileum for dagene

Besøkende og fastboende på Herøy har mye å glede seg til i sommer. Folkefesten Herøydagan fyller 50 år i år og det skal selvfølgelig behørig markeres.

– Vi er kjempegira på å komme i gang igjen, sier ordfører Elbjørg Larsen. Det blir et fantastisk arrangement med gjensynsglede og trivsel som nøkkelord. Folketallet i kommunen vil garantert mangedobles disse dagene, og det er mange som bidrar i dugnadsarbeidet med å arrangere. Arrangementene er forankret i naturen og lokalsamfunnet med fokus på hele familien, sier Elbjørg.

Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle wheel rim, Tire, Crankset

Gleder seg: Nærings- og samfunnsutvikler, Ronny-Godhei-Hansen.

Høydepunkt for mange

Ronny Godhei Hansen er nærings- og samfunnsutvikler i Herøy kommune. Innflytteren, som har fungert i stillingen i et knapt år, gleder seg stort til å være en del av arrangementet.

– Jeg skjønte egentlig med en gang jeg kom hit at dugnadsånden står sterkt her. Jeg har fått en del oppgaver i forbindelse med Herøydagan så det blir bra. Arrangementet er et viktig integreringsprosjekt også, sier Godhei Hansen som får selskap av utflyttede herøyfjerdinger i dugnaden.

– Herøydagan er et høydepunkt for mange og det er utrolig bra at så mange velger å ta turen hjem igjen under arrangementet for å bidra. Programmet blir noe for enhver smak og det den sosiale biten er viktig, sier Elbjørg Larsen.

Herøy er en attraktiv turistdestinasjon og for den eventyrlystne står aktivitetene i kø, sommer som vinter.

– Med alle skjær, holmer og øyer er vi et eldorado for dem som vil se Helgelandskysten fra kajakken. Jeg vil også anbefale alle å ta turen innom den fantastiske blomsterbutikken Etcetera, eller gå den populære turen «5 på topp» i Øksningan. Vi har kanskje ikke de høyeste fjelltoppene i Herøy, men utsikten er magisk, sier Larsen.

10 meter Petter Dass

Et av de mer spektakulære prosjektene det jobbes med i den aktive øykommunen, er et massivt monument til ære for dikterpresten Petter Dass.

I løpet av 2024 skal en ti meter høy statue av Petter Dass skue ut over deler av de mer enn 3000 øyene som utgjør Herøy kommune.

– Det blir spektakulært, sier ordfører i kommunen, Elbjørg Larsen.

Bronseutgaven av Petter Dass skal plasseres på et fløskjer rett utenfor dikterprestens fødested på Nord-Herøy. Ordfører Elbjørg Larsen beskriver det som et «galskap-prosjekt» der sluttresultatet blir noe helt eget.

Entusiasme rundt prosjektet

– Det var Alf Knutsen, skaperen bak redningsskøyta Elias, som kom med ideen om statuen. Etterhvert har Herøy kommune tatt eierskap til prosjektet som vi nå skal gjennomføre i samarbeid med Nordland fylkeskommune og Bodø 2024. Det er billedkunstneren Frode Lillesund som skal lage selve statuen, og vi har allerede sett en skisse av hvordan det skal bli. Jeg kan love at dette blir utrolig spesielt. Og vi er veldig fornøyde med at fylket, Bodø 2024 og øvrige sponsorer har vært så entusiastiske rundt prosjektet, sier ordføreren.

People in nature, Street fashion, Smile, Cloud, Sky, Sleeve, Travel, Wood, Happy

Solt ordfører: Ordforer-Elbjørg-Larsen.

Bursdag for oppdrett

Samme år som Herøydagan så dagens lys gikk også startskuddet for oppdrettseventyret på Herøy. Også det 50-årsjubileet skal feires i løpet av 2022, men kommunen har valgt å skille det fra Herøydagan som arrangeres 23.-26. juni.

– Vi er en stor oppdrettskommune og vi kommer til å gjøre stor stas på næringen gjennom et eget arrangement, sier ordføreren som imidlertid ønsker å trekke fram kirkespillet «Vårt daglige brød» som framføres under Herøydagan. Spillet omhandler Sandsundværulykken, som i 1901 kostet 34 mennesker livet. Det gamle fiskeværet er i dag et yndet turistmål.

– Sandsundvær er en viktig del av vår lokalhistorie og jeg anbefaler alle å ta turen ut dit, enten med RIB eller egen båt, sier Elbjørg.

Mowi-fabrikken: Lakseslakteri.

Like mange folk som øyer

Herøy er medlem av den eksklusive klubben av kommuner i Nordland som opplever økning i folketallet. Det har kommunen tenkt å fortsette å bidra til.

– Vi har et næringsliv som går så det suser og vi har veldig mye å by på. Det tror jeg er noe av grunnen til at vi blir stadig flere. Per i dag er vi 1829 innbyggere, men jeg mener vi skal ta mål av oss til å øke det til det samme antallet øyer og skjær i Herøy kommune – 3122. Såpass offensive må vi være, sier Elbjørg Larsen og peker på en fastlandsforbindelse som vil være særdeles viktig i så måte.

– Vi har akkurat ferdigstilt vår del av prosjektarbeidet for å utrede tunnel eller bru mellom Alstenøya og Herøy og Dønna. For min del spiller det ingen rolle om det blir det ene eller det andre, men vi mener at det er vår tur nå, sier hun.

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler