Bli bedre kjent med Knut Hamsun – i et skjevt tårn

Hamsunsenteret. Foto: Visit Bodø

Hamsunsenteret er klar for en ny sommer med nye utstillinger og omvisninger som gir innblikk i Knut Hamsuns bøker og verden. Mens kafé Sult gleder din gane, fukter din strupe og metter din mage med lokalprodusert mat. Gled deg!

Hamsunsenteret på Hamarøy er tegnet av arkitekten Steven Holl og det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Nordland. Både forfatterskapet, kafeen, og den flotte naturen er verdt å få med seg! Arkitektturvandring, forelesninger, filmvisninger, debattkvelder, forfattermøter, konserter og temautstillinger er noe av det som den dyktige staben på Hamsunsenteret utvikler.

Her kan du se i vår kalender, og vårt sommerprogram.

Hva med å starte besøket i Knut Hamsuns barndomshjem? Stedet gir et enestående innblikk i hvordan den berømte forfatteren vokste opp på det lille gårdsbruket i Hamsund.

Hamsundagene er en litteratur- og kulturfestival som holdes hvert annet år. I år fyller den 40 år og holdes 4.–6. august. Foto: Anders Stensland Olsen

Det skjeve tårnet

Hamsunsenteret ligger fem kilometer unna, på Presteid, og er en fortelling i seg selv. Hamsuns romanfigurer har nemlig etterlatt seg spor i byggets arkitektur. I den store utstillingen kan du utforske Hamsuns mangfoldige og omstridte liv og litteratur.

Vinduene og balkongene oppmuntrer deg til å se og lytte til det landskapet som Knut Hamsun vokste opp i, og som har gitt inspirasjon til verdenskjente bøker som Pan, Markens Grøde og Landstrykere.

Barndomshjemmet: Besøk barndomshjemmet til Hamsun. Foto: Ernst-Furuhatt

Uavhengig av om du kjenner Hamsuns bøker og virke, så kan et stopp her bli et minne for livet. Det har mange oppdaget siden Hamsunsenteret åpnet på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009.

Flott natur: Fra tårnet kan du nyte utsikten over landskapet Hamsun vokste opp i. Foto: Visit Bodø

Presteid ligger en kort kjøretur fra E6 og passeres av alle som reiser med fergen mellom Skutvik og Lofoten.

En variert utstilling og dyktige guider gir deg interessante innblikk i Hamsuns verden, mens Kafé Sult stagger sulten med Hamsun-inspirert mat.

Nyt en god lunsj: Kafé Sult byr på god mat og drikke. Foto: Karoline O.A. Pettersen

Jubileumsfestival

Og sommerens vakreste eventyr: 4.– 6. august arrangerer vi festivalen Hamsundagene.

Hamsundagene er en litteratur- og kulturfestival som ble arrangert for første gang i 1982 på Hamarøy. Den har siden den gang blitt arrangert annet hvert år. I 2022 er det 40 år siden festivalen ble til.

I år er festivalen over tre dager. Litteraturarrangementer, konserter og debatt står på programmet. Skeivt kulturår skal særskilt markeres.

Velkommen til Hamarøy og Hamsunsenteret!

Picture frame, Property, Art, Floor, Wall

Tankens Brøk: Ny salgsutstilling der noen av fremste samtidskunstnere tolker Hamsuns romaner: «Pan», «Mysterier», «Markens grøde» og «Sult» kan ses i perioden 4. juni–30. september på Hamsunsenteret. Foto: Hamsunsenteret

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret og Kafé SULT

Åpent hver dag mellom klokken 10 og 18.

Sommeresesongen på Hamsunsenteret

4. juni t.o.m. 31. august (kl. 10-18).

Knut Hamsuns barndomshjem er

Åpent f.o.m. 27. juni t.o.m. 7. august (kl. 11-16).

Mer informasjon:
Hjemmeside: hamsundsenteret.no
Du finner oss her!

Knut Hamsun

Knut Hamsun (1859-1952) vokste opp i Hamarøy i Nordland. Mange av historiene hans henter inspirasjon herfra. Hamsun var en nyskapende og banebrytende moderne forfatter. Hans litteratur er blant annet kjent for elegante, humoristiske og urovekkende skildringer av det ubevisste og irrasjonelle i mennesket. Flere av Hamsuns bøker er i dag klassikere i verdenslitteraturen.

I 1920 ble Knut Hamsun tildelt Nobelprisen i litteratur for romanen Markens grøde (1917).

Knut Hamsun var meget kontroversiell i sin samtid, både personlig og politisk. Under andre verdenskrig støttet han Tyskland og nazistene. Likevel lever debatten om Hamsun fortsatt, og nye generasjoner finner stadig nye innfallsvinkler til forfatterskapet.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler