Maxwell Quartet. Foto: Louise Mather.

Gravemaskinsballett og over 100 arrangementer under festspillene

Hvor langt kan man strekke begrepet «bevegelse» i et kunstnerisk perspektiv? Er anleggsmaskiner som «danser» til Svanesjøen av Tsjajkovskij å strekke det for langt? Det synes ikke festivalsjef for Festspillene Helgeland, Carl Ninian Wika.

– Da vi begynte å se på programmet i fjor diskuterte vi først dans og teater under festivalens hovedtema «bevegelse». Ideen om å koreografere et åpningsnummer med anleggsmaskiner kom etter hvert, og Ada Einmo tok utfordringen på strak arm. Hun har 50 års erfaring med å koreografere forskjellige forestillinger, men dette blir den største hun noen gang har gjort, sier Carl Ninian når han omtaler åpningsnummeret under årets festspill – «Mosjøen in Motion».

SPEKTAKULÆRT: Her, midt på torget i Mosjøen, inviterer Carl Ninian Wika til spektakulær åpningsfest under årets utgave av Festspillene Helgeland.

Grasiøse maskiner

Og Wika garanterer at det blir spektakulært når gravemaskiner fra entreprenørene Sten Turmo, Trond Tverå, Elmar Svendsen og Cramo skal vise skuelystne grasiøse bevegelser på torget i Mosjøen, akkompagnert av et symfoniorkester til tonene av legendariske Svanesjøen.

– Vi fikk en demonstrasjon her forleden og det er utrolig mye flinke folk kan gjøre med ei gravemaskin. Det er klart lyden fra orkesteret kan bli en utfordring, men vi skal sørge for at de blir skikkelig mikket opp, sier Carl Ninian som har jobbet på spreng med å få programmet til årets Festspillene Helgeland klart i tide. 2. juli går startskuddet for åtte dager som skal inneholde 100 arrangement og et 30-talls utstillinger.

Kartellet. Foto: Eirik Nicolai Heim.

– Vi merker ennå litt etterdønninger etter koronapandemien og det har tatt litt tid å få alt bekreftet, men nå ser det bra ut, sier festivalsjefen som har økt staben en del før sommerens folkefest.

– For første gang har vi lyst ut tre sommerjobber til å fylle forskjellige funksjoner. Sammen med den fantastiske jobben de frivillige gjør tenker jeg vi er godt rustet til å ivareta alle som kommer, sier han.

Bernhoft og kartell fra Troms

Noe av målet med festspillene er å skape liv og røre i Mosjøen sentrum. Carl Ninian mener alt bør ligge til rette for at nettopp det skjer, med blant annet konserter med Jarle Bernhoft i Gilles Garden og Kristian Kristensen i Hotellhagen.

Vision care, Flash photography, Face, Glasses, Goggles, Comfort, Sunglasses, Hat, Eyewear, Sleeve

Jarle Bernhoft. Foto: Fred Jonny.

– Det er også verdt å nevne hovedverket under Toppenkurset som er «Planetene» av Gustav Holst. Verket tar for seg en reise gjennom solsystemet vårt og det blir framført lørdag 9. juli av det som blir det største orkesteret som noen gang har vært på scenen i kulturhuset.

Dansekompaniet «Kartellet» fra Troms kommer til å holde en del popup-forestillinger i sentrum under festspill-uka, i tillegg til at jazzen har fått sin velfortjente plass.

– Vi er spesielt stolte av urframføringen av «Hva nå, Ekko?» med Liv Hauge ensemble. Liv har med seg kremen av unge, norske jazzmusikere hjem til Mosjøen. Konserten i Mosjøen er 5. juli, og dagen etter skal de til Brønnøysund å spille.

Liv Andrea Hauge. Foto: Anne-Kari Myrvik.

Fullt trøkk med Byfesten

Carl Ninian sitter ikke på offisielle besøkstall for tidligere festspill, men han forventer godt med folk også i år.

– Jeg vet hotellene har bra med bookinger, noe alle aktivitetene i Mosjøen bidrar til. Vi kommer også til å bruke Helgelandstrappa som konsertscene under festspillene. Fredag 8. juli blir det ikke mindre enn fem kammerkonserter på turen opp til toppen. Det håper vi skal sette en ekstra spiss på det som allerede er byens kanskje mest populære utfartssted, sier han.

Selvsagt kommer utstillingene under «Kunst uten filter»-fanen også til å ha en sentral plass under årets arrangement. Til nå er rundt 25 utstillere påmeldt. Flere av disse har aldri vært med før og det synes Carl Ninian er gledelig.

– Vi har deltakere fra Vestlandet og Trøndelag i tillegg til de lokale, og vi kommer til å ta i bruk store og små lokaler rundt torget for å huse alle, sier Carl Ninian som tror avslutningen av festspillene er noe mange har ventet på lenge.

– Vi har vært nødt til å kjøre alternative byfester de siste to årene, men i år blir det igjen fullt trøkk. Sju scener med lokal musikk skal få vefsninger og tilreisende i god stemning. Byfesten er et begrep og tidligere har det vært 4000-5000 festglade deltakere i Sjøgata under arrangementet. Vi er selvsagt spente på hvordan det blir i år, men vi skal i alle fall sørge for at alle blir best mulig ivaretatt og føler seg hjertelig velkomne til Mosjøen, sier han.

Dress shirt, Flash photography, Clothing, Jeans, Shoe, Outerwear, Arm, Leg, Neck, Sleeve

Kristian Kristensen. Foto: Chai Saeidi.

Mer informasjon: Festspillene Helgeland

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler