BRØNNØY KOMMUNE ER ET NATURLIG UTGANGSPUNKT:

Fra byliv til fjell og skjærgård

Torghatten. Foto: Ronny Lien www.visithelgeland.com

Sagnet om hullet i Torghatten forteller om brennende begjær, og den myteomspunnede fjelltoppen har lenge vært Brønnøy Kommunes største kjennetegn. I dag defineres kommunen av et eventyr om vekst og utvikling. Billedskjønne Brønnøysund har blitt en idyllisk reisedestinasjon. Her finner du kombinasjonen av nordlandsk byliv og skjærgård, toppet med fantastiske fjell.

– De som kommer hit blir fascinert av naturen og hvordan vi har det. Her kan du oppleve litt av alt, fra turer lengst inne i skogen uten å se andre mennesker, til områder hvor du kan oppleve et yrende byliv, forteller Johnny Nielsen Hanssen, næringssjef i Brønnøy.

– Vi er midt i naturen her. Enten du vil gå i fjellet eller oppleve bylivet, kan alt dette gjøres med Brønnøy som utgangspunkt, sier han.

Brønnøy og Brønnøysund har en lang historie. Navnet Brønnøysund i seg selv kommer fra gammelt av, da båtene dro innom øyene for å hente ferskvann her. Derav navnet «brønn-øy-sund». I dag består kystsamfunnet av mange små reiselivsbedrifter, hvor lokal historiefortelling, lokalmat, og kombinasjonen av nye og gamle overnattingsplasser står i fokus.

– Sjøveien inn til Brønnøysund er en fantastisk opplevelse, og tidligere har vi blitt kåret til Norges beste gjestehavn. Den offentlige havna ligger midt i sentrum av Brønnøysund og der er det plass til flust av båter, sier Hanssen, som fortsatt ønsker varmt velkommen til Brønnøy med båt.

Coastal and oceanic landforms, Body of water, Natural landscape, Sky, Azure, Window, Plant, Lake, Terrain

Utsikt gjennom Torghatthullet.

– Vi er stolt av identiteten vår, hvordan vi har overlevd her ute og skapt det flotte samfunnet som vi har, påpeker han.

Byliv og nasjonalpark

Hurtigruta har Brønnøysund som fast stoppested, og med den kommer det potensielt 500 daglige gjester til byen. Et besøk til sentrum av Brønnøysund er en opplevelse i seg selv, og fra byen går det visningsturer med buss og historiske vandringer. Samtidig finnes det spennende utfartsdestinasjoner i utkanten av kommunen.

Brønnøysund med hurtigruta. Foto: Olav Søla Fotofilm

– Vi har rustet opp sentrumsområdet «Lille-Brønnøya» på den andre siden av brua med en kultur- og aktivitetspark for barn og unge. Der har vi en trampolinepark, balansestativ, og klatreseil i rustfritt stål som ruver 25 meter over bakken. Du kan klatre i klatreveggen på innsiden av seilene, forteller Hanssen.

– Hvis du ønsker andre naturnære opplevelser, anbefaler jeg en tur til nasjonalparken Lomsdal-Visten fra Nevernes Havn, historiske Hildurs Urterarium, eller Trollfjell Geopark som er tatt opp i UNESCOs Globale Geopark, sier han.

Godt tilrettelagt for bobil

Kommunen har flere campingplasser, og mange besøkende kommer gjerne via kystriksveien med bobil. Brønnøy ligger som et praktisk utgangspunkt for fergeturer videre utover til verdensarvsenteret på Vega og de andre storslåtte øyene på Helgelandskysten.

Brønnøysund bru binder øya Torget til fastlandet.

– Vi befinner oss jo på kysten, midt i Norge. Det er fantastisk natur når du kjører gjennom kommunene både nord og sør for oss. Sjøveien kan være den mest ultimate opplevelsen, men kystriksveien er et kjempealternativ, mener Hanssen.

– Om du ikke finner ledig plass på campingene i nærheten av populære Torghatten, finnes det gode alternativer i eksempelvis Velfjorden eller Kjellsand, informerer han.

Torghatten er et av de mest kjente fjellene i Norge. De har i overkant av 100.000 årlige turer til hullet, og på fine sommerdager er det mange som ønsker å ta turen dit.

Water, Cloud, Sky, Plant, Building, Wood, Tree, Lake, Dock

– Det er klart at det kan bli en del folk der på godværsdagene i sommerferien. Vi er i gang med å reise et arkitekttegnet bygg der med toaletter og lignende, og kommer til å investere mye i området de neste 2-3 årene, sier Hanssen.

– For de store folkemengdene tar vi alle forholdsregler hva smittevernet angår. Her er det trygt og hygienen skal holdes i fokus, sier han.

Mer informasjon: visithelgeland.com

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Rectangle, Sky, Font, World, Slope

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Poster, Font

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler