– Bærekraft er en rød tråd gjennom alt vi foretar oss her på skolen. I hovedsak utdanner vi i to retninger på landbruksskolen. Det første løpet er for dem som skal bli gårdbrukere, det andre er det vi kaller grønne akademikere. Bærekraft og sirkulær økonomi er like viktig i begge løp, sier studierektor Rolf Jøran Forsmo.
Forside / MVGS - Ny landbruksskole
Gjennom studieløpet får elevene ved landbruksskolen en unik mulighet til å være tett på en mengde prosjekt som skal fremme bærekraft, samtidig som det bidrar til mat på bordene til alle.
– Vi har blant annet et prosjekt vi kaller «fra bås til bord» der elevene får følge hele livsløpet til maten som avles opp. Vi har sterkt fokus på biologisk mangfold og når det gjelder det ferdige matproduktet skal eksempelvis hele dyret brukes, sier avdelingsleder ved naturbruk, Gunhild Bergh.
Skolen har også nylig gjennomgått ei miljøfyrtårn-sertifisering som dokumenterer at alle aspektene i driften er ivaretatt gjennom strenge kvalitetskrav.
– Vi fokuserer mye på gårds og lokalmat og har til og med et eget studiefag på det. I vårt tilfelle snakker vi vel strengt ikke en gang om kortreist mat, maten reiser jo ikke i det hele tatt, sier Ellen Alsgård Jacobson som er leder for internat, kjøkken og kantine.
Med en bygningsmasse på 15.000 kvadratmeter sier det seg selv at energikostnadene er massive. Det har skolen tenkt å gjøre noe konkret med og fagleder for drift, Arnt Yngve Bergsnev, har hovedansvaret for flere spennende energieffektiviserings-prosjekt. Nordland fylkeskommune har bidratt med fem millioner kroner til et løsningene som skal erstatte dagens propan-løsning til oppvarming.
– Vi bruker i dag rundt 1,7 GWh i året til å varme opp alle lokalene våre. Vi er selvforsynt med trevirke fra eget land som vi kan benytte oss av gjennom et forbrenningsanlegg. Elevene skal selvsagt være med gjennom hele prosjektet slik at det blir en naturlig del av undervisningen, sier Bergsnev.
SPENNENDE PROSJEKT: Gunnhild Bergh, Ellen Alsgård Jacobson, Rolf Jøran Forsmo og Arnt Yngve Bergsnev kan røpe mange spennende prosjekt på Mosjøen videregående skole avdeling Marka i tida som kommer.
Og ikke nok med det – skolen har planer om å etablere et eget biogassanlegg der skolens firbeinte beboere står for råvareproduksjonen.
– Drøvtyggerne produserer metangass og utslippene er betraktelige fra en såvidt stor drift som hos oss. Her kan vi eliminere avfall samtidig som vi produserer energi. I løpet av en 20-årsperiode regner vi også med å ha spart 12 millioner kroner. Målet er at vi skal bli 100 prosent selvforsynt, sier Rolf Jøran Forsmo som også ser på løsninger med solceller, vindturbiner og jordvarme.
– Dette blir store og viktige prosjekt for oss, og ikke minst for elevene som går her. Vi ser vel også for oss at vi skal få til et visnings- og læringssenter i forbindelse med energiprosjektene, sier Bergsnev.
Tidligere har skolen kjørt mye av avfallet fra fjøsene og gartneriet på deponi. Nå skal også dette avfallet bli kvalitetsprodukt med et kommersielt potensial.
– Alt av avfall legges nå i kompostranker for å bli godt, økologisk gjødsel. Ikke bare er det bærekraftig men det gir et produkt som overgår kunstgjødsel i kvalitet. Vi kommer også til å legge om deler av gårdsdriften vår til økologisk drift, helt uten bruk av kunstgjødsel, sier Rolf Jøran Forsmo.
Besøksadresse: Honggardsvegen 33, 8658 Mosjøen
Sentralbord: 75 65 40 00
Epost: [email protected]
[email protected] / mob 930 56 926
[email protected] / mob 952 22 429
[email protected] / mob 901 69 236
[email protected] / mob 970 50 391
Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
Personvernerklæring / Informasjonskapsler
Design: Amedia Ressurs