Face, Smile, Sky, Water, Window, Building, Happy, Wood, Travel

MERKER TRYKKET: Få har mer erfaring enn Merete Solvang (t.h.) og Rita Aanes når det kommer til salg av eiendom på Helgeland. Nå merker duoen i Aktiv Eiendomsmegling i Mosjøen at det er et økende trykk rundt fritidsboligene.

annonsørinnhold fra

Violet

- Vi har sett det meste gjennom over 20 år i bransjen 

De startet opp hver for seg, men fant fort tonen sammen. Merete Solvang og Rita Aanes i Aktiv Eiendomsmegling omsetter rundt 150 boliger og fritidseiendommer årlig fra sitt kontor i Mosjøen sentrum. Nå er det for alvor sesong for sistnevnte.

– Noen vil fremdeles ha ei spartansk hytte med utedo og uten de bekvemmelighetene de har hjemme. Men vi må nok kunne slå fast at det blir stadig færre av den typen kunder. Fritidseiendommene får gradvis høyere standard og skiller seg ganske lite fra hvordan vi har det hjemme. Ja, bortsett fra beliggenheten da, sier Rita Aanes som er i sluttspurten på et nydelig prospekt på øya Vandve i Dønna kommune.

– Det er noe ekstra med kysten på Helgeland. For oss som bor her inne er det flott å komme seg til det åpnere landskapet i kystkommunene, sier Rita som får megetsigende nikk fra kollega Merete Solvang – opprinnelig fra ganske så kystnære Leirfjord.

– Det vi ser er ofte at de som bor på kysten ønsker seg inn i landet når det er snakk om fritidsbolig. De store hytteområdene som Fiplingdal, Majavatn og områdene i Hattfjelldal er fremdeles veldig populære. Prisen kan ofte henge sammen med nærhet til vann. Det er ofte noe kundene vil ha, sier Merete som har merket at folk sitter betraktelig kortere tid med
eiendom i 2021 enn tilfellet var rett etter årtusenskiftet da både hun og Rita startet i meglerbransjen.

– Jeg husker at det kunne være rundt 10 enheter totalt til salgs i Mosjøen på samme tid. Ikke rare greiene egentlig.

Et kjapt Finn.no-søk viser at tilsvarende tall per dags dato er ett unna tresifret.

Selv om salget av fritidseiendommer ikke utgjør mer enn mellom 10 og 15 prosent av det totale salget Rita og Merete står for årlig, merker de to at trøkket fra kundene har vært økende.

– Vi er jo i ei tid der nordmenn stort sett må feriere i eget land. Etterspørselen og interessen er generelt høy når en fritidsbolig kommer på markedet, sier Rita som vil anbefale alle som går med tanker om å selge å ta kontakt med en eiendomsmegler. Det har mye med trygghet å gjøre.

– Vi ser at noen kanskje ønsker å spare noen kroner på å selge selv. Men det kan fort vise seg å koste mer enn det smaker, sier hun.

Og ei felle selger kan gå i er knyttet til forsikringer som skal være med på å lette byrden på både kjøper og selger.

– Forsikringsselskapene krever en skikkelig tilstandsrapport før de lar deg tegne eierskifteforsikring. Ofte kan en fritidsbolig ha stått ubebodd ei stund og det kan være vanskelig å ha oversikt over eventuelle skader og eksempelvis skadedyr som kan ha kommet seg inn. Av våre kunder vil jeg si at 99.9 prosent velger å tegne eierskifteforsikring før de selger. Et oppgjør mellom en intetanende selger og en misfornøyd kjøper kan bli både ubehagelig og kostbart. Vår oppgave er å se til at det ikke blir slik, sier Merete som forteller at ønskene fra kundene varierer veldig.

– Noen kommer hit med klare formeninger om hva de vil ha og hvordan ting skal foregå. Andre er nesten heller der at de kommer med en nøkkel og ber oss ordne resten. Vi har jo gjort dette mange ganger og vet hvordan vi best skal løse en salgsprosess. For enkelte kunder kan det være første gangen de gjør dette. Vi kan vel med handa på hjertet si at gjennom
nesten 21 år i bransjen har vi vel sett det meste. Erfaringen gir også oss en trygghet som kunden selvfølgelig skal nyte godt av, sier de to.

  • Aktiv er en av Norges største eiendomsmeglerkjeder.

  • Samlokalisert med Grong Sparebank og Eika forsikring i Næringshagen i Mosjøen.

  • Tilbyr tjenester innen salg og kjøp av bolig og fritidseiendom, salg av borettsleiligheter, prosjektmegling og næringsmegling.

FAKTABOKS

Aktiv Eiendoms-megling