Salget av avgiftsfritt brennevin på Avinors flyplasser sank med 220.000 liter i fjor. Nedgangen er tre ganger så stor som hos Vinmonopolet.

Dette viser 2015-resultatet for Travel Retail Norway (TRN), som står for det meste av den avgiftsfrie handelen på norske flyplasser. Salgssvikten, som for brennevin var på 10,3 prosent, utgjør mer enn 490.000 flasker, og er den kraftigste nedgangen TRN har registrert på noen varesorter på mange år.

– Dette har vært en trend vi har sett gjennom mange år, og som har sammenheng med endringer i nordmenns generelle forbruk som viser større salg av vin og mindre av brennevin. Slik er det over hele Europa, sier administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i TRN til Aftenposten.

2015-regnskapet viser et driftsresultat før skatt på 261 millioner kroner av en omsetning på 4,9 milliarder kroner. Dette er 20 millioner kroner svakere enn i 2014. Fjeld-Hansen mener årsaken først og fremst skyldes høyere importpriser som følge av svak norsk krone.

– Valutasvekkelsen er så stor at vi ikke har kunnet kompensere for dette gjennom økte priser alene. Derfor har vi valgt å kutte i vår egen fortjeneste for ikke å gjøre varene på norsk flyplasser for dyre i forhold til konkurrerende flyplasser i utlandet, sier Fjeld-Hansen.

(©NTB)