"Vindparken kan være en god begynnelse på ferjefri veg"

Av
DEL

LeserbrevVeg til Hundåla

Når Åsmund Aufles på Facebook sier at jeg har lovet ferjefri helårsveg til Hundåla, tillegger han meg uttalelse jeg aldri har gitt. Men jeg har sagt at vindpark kan være en god begynnelse på ferjefri veg, og det mener jeg fortsatt – selv om fylket så langt har skuffet meg.

Jeg forklarer gjerne tankerekken enda en gang.

Eolus ruster som kjent opp vegen i Tverådalen, og så bygger de ny adkomstveg til Elvdalsfjellet der vindparken starter. Dermed står grovt sett halve vegstrekningen av en ferjefri vegforbindelse ferdig. Derfor ba vi i 2012 Norconsult regne på pris på alternative traseer for en helårsveg til Hundåla. De anbefalte å følge anleggsvegen til Tverrfjellet (litt nord for Kvandalshatten). Derfra anbefalte de tunnel til Vikdalssetera, litt veg i dagen og så ny tunnel til Demmeldalen, og så knytte seg på eksisterende veg mellom Hundåla og Hundålvatn. Fra Vikdalssetera er det mulig å ruste opp en eksisterende traktorveg ned til Vikdalen. Dette veganlegget ble løselig kalkulert til ca 320 mill kroner.

Er det så realistisk å bruke så mye offentlige penger? Jeg ble den gang forklart at når samfunnet vurderer om det er økonomisk forsvarlig å erstatte båt/ferje med vegforbindelse, så ser man hva ferjeruta koster og ganger med 30 år (senere visstnok økt til 35 år). I 2012 ble fylkets tilskudd til ferja på Vefsnfjorden oppgitt til 11 mill kroner i året. Over 30 år blir det 330 mill kroner – med andre ord hele beløpet som veg var beregnet til.

Jeg er klar over at veg til Hundåla ikke løser behovet for innbyggerne på Sørnes. Men så har Vefsn kommune og fylket sagt at dagens ferjeleie i Mosjøen må flyttes. Nytt ferjeleie skal angivelig koste ca 80 mill kroner. Kanskje disse pengene i stedet kan brukes til å forlenge vegen helt til Sørnes – eksempelvis fra Vestvågan?

Fjordfolket har i alle år vært nødt til å betale skyhøye ”bompenger” for å komme seg til og fra. Derfor håper jeg at de en gang i framtid skal få samme vegtilbud som resten av innbyggerne i kommunen.

Så vidt jeg vet har verken kommunen eller fylket gått videre med vegideen – og det skuffer meg.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags