Gå til sidens hovedinnhold

Vindindustri i Vefsn: - Et farvel til naturen blir eneste resultat av kommunestyrets servilitet overfor de mange lobbyister

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det foregår nå et voldsomt hastverksarbeid i fjellet vest for Mosjøen. Dette er i regi av advokatfirma Haavind, ved sin glitrende stjerne Johan Fredrik Remmen. Som får Øyfjellet Wind AS til å benytte den vanlige taktikken: Det gjelder å ta alle juridiske innersvinger, for å komme så langt det går an med anleggsarbeidet. Til og med å bestille vindturbiner så tidlig som mulig støtter dette. Poenget er å komme såpass langt, at følgende argument kan benyttes:

- Dette prosjektet har kommet så langt, at det kan ikke stanses nå.

Noe som OED ga sin umiddelbare støtte til. Men så vidt jeg har oppfattet det, foregår arbeidet helt og holdent på utbyggers regning og ansvar.

Det hviler et stort ansvar for det som skjer, på Vefsn kommune. To forskjellige kommunestyre-sammensetninger har sørget for at de 55 kvadratkilometer som skal bli Øyfjellet Vindkraftverk, har blitt Statlig planområde godkjent av OED. Dermed har kommunen mistet all råderett over området, og med departementets siste utspill, vet vi hvor de står: På Aquila Capital sin side, for at de skal få gjennomført utbyggingen i tide, så de rekker de «Grønne Sertifikatene» og kan kæsje inn våre skattepenger. Da drypper det jo på initiativtagerne også.

Hvilke konsekvenser får så Vefsn kommunes handling? For det første at Aquila Capital og Eolus får, ikke som fortjent, men som planlagt, bra med penger. Fra før har Aquila Capital tilegna seg «Norsk Grønnkraft AS» og «Småkraft AS» De virker som rotnorske småkraftselskap, men er heleid av Aquila Capital. De eier også 97 % av Midtfjellet Vindkraftverk, og har nettopp tatt ut 323,5 millioner i utbytte derfra. Da kommer selskapet som egentlig eier Øyfjellet Wind AS, nemlig det Luxemburg-registrerte «Raven Projects II Sarl» godt med, for å salte vekk millionene i dette skatteparadiset. Det samme vil garantert skje hvis Øyfjellet Vindkraftverk ser dagens lys innen fristen for å stikke sugerøret i Statskassa vår går ut.

De arbeidsplassene som kommer i anlegget, blir neppe mer enn to – tre lokalt. Her har Vefsn kommune virkelig skutt gullfuglen – men uten å få tak i gullet.

Konklusjonen på utredningen fra Stiftelsen Protect Sapmi er: Hvis Øyfjellet vindkraftverk blir bygget, vil hele eller store deler av Jillen Njaarke reinbeitedistrikt måtte avvikles. Dermed forsvinner levebrødet, kulturen og livsgrunnlaget til flere familier, som har drevet en flere hundre års uavbrutt virksomhet her. Som aldri har ødelagt naturen, eller bidratt til klimaendringene. Reinkjøtt viser stigende salgstall, ikke minst på grunn av begrepene kortreist og økologisk.

Som konsekvens av koronavedtakene, kommer reiselivet i Norge til å få en voldsom oppsving – først og fremst av nordmenn. Men ikke i Vefsn, for her blir fjellet omdannet til et støyende industriområde, og denne mulige nærings-utviklingen for denne bransjen er ødelagt for alltid. Den ødelagte naturen fra anleggsvirksomheten på fjellet, vil generere et enormt utslipp, som er bundet i fjellnaturen.

Nå må det vel snart gå opp for Mosjøfolk hva dette egentlig innebærer. Takket være kommunestyrets servilitet overfor de mange lobbyister, blir gevinsten for Vefsn kommune en eneste ting: Farvel til Naturen.

Kommentarer til denne saken