Gå til sidens hovedinnhold

Vil sende felles tomteinnspill til Helgelandssykehuset: – Alliansen jobber i fellesskap

28. mai går fristen ut for å komme med innspill til den pågående tomteprosessen for det nye hovedsykehuset på Helgeland. Alstahaug- og Leirfjord-ordførerne er klare på at kommunealliansen vil komme med et felles innspill til Helgelandssykehuset.

For abonnenter
(iSandnessjøen)

– Det blir både og, svarer Leirfjord-ordfører Ivan Haugland (Ap) på spørsmål om kommunen vil sende inn tomteinnspill som enkeltkommune eller sammen med de ti andre kommunene på Helgeland, som har stått sammen i sykehusprosessen.

– Det er noen spørsmål som går direkte til Alstahaug og Leirfjord som vertskommuner, og der må vi se litt på underlagene vi har i Leirfjord. Men alliansen jobber i fellesskap, som vi har gjort bestandig, sier han videre.

Han sier at han fortsatt jobber seg gjennom konsulentselskapet Swecos omfattende rapport på de 22 tomteforslagene som ble spilt inn til Helgelandssykehuset. Fem tomter ble anbefalt, og alle lå i Alstahaug kommune.

Les også

Satte spørsmålstegn ved deler av Sweco-rapporten i Helse Nord-møte: – En god del ting som er grunn til å rette opp i

Tror Leirfjord-tomter blir med videre

Men allerede har han gjort seg noen tanker om deler av innholdet i rapporten.

– Jeg stusser på at de bruker Norsk Luftambulanse og 330-skvadronen når man vurderer innflygingsforhold, da de har relativt få oppdrag her i året. Nordlandsfly (privat helikopterselskap med base i Mosjøen, red.anm.) flyger her hele tiden. Hvorfor bruker man ikke lokal kunnskap i slike vurderinger? fortsetter Haugland.

Han stusser også på at det i liten grad er vektlagt at man står overfor et større grønt skifte i samfunnet. Han peker på at det selges færre og færre fossilbiler, og at den trenden trolig vil øke i årene framover. I tillegg har effektive elsykler gjort at folk kan sykle lenger til jobben. Dette vil igjen minske klimafotavtrykket, mener Haugland.

Avslutningsvis legger Haugland til at han syns det er rart at Sweco-rapporten peker på tre tomter i Horvnes/Kvernåsen-området i Sandnessjøen, mens Leines eksempelvis ikke er tatt med.

– Men jeg har god tro på at 1–2 alternativer fra Leirfjord blir utredet videre når vi kommer til juni, sier han.

Les også

Ønsker mer variasjon i tomtealternativene: – Skulle gjerne sett at finalekandidatene differensierte seg i litt større grad

Åpner for Leines – utelukker Nyland

Alstahaug-ordfører Peter Talseth (Sp) registrerte også at enkelte styremedlemmer ønsket seg mer variasjon i tomtealternativene som Sweco hadde rangert i sin rapport. Således er han enig med sin nærmeste ordførerkollega på fastlandet angående Leines.

For ordens skyld: Sweco argumenterer i rapporten av Leines-tomten har «svært lav måloppnåelse på må-kriteriet kapasitet og stabilitet teknisk infrastruktur, spesielt på vann og avløp/vannforsyning. På grunn av lang ensidig forsyning må det forventes vesentlige tiltak for utbedring og tilkobling. Det er også behov for å oppgradere elforsyning for å sikre tosidig forsyning.»

Talseth sier derimot at han regner tomtene på Offersøy og Nyland som ute av diskusjonen, og viser til områdedefinisjonen som styrene i Helgelandssykehuset og Helse Nord har fastsatt.

Ordføreren stusser også på at den faglige strategiske utviklingsplanen (som sier noe om hvilke funksjoner som skal være hvor i framtiden), den økonomiske analysen, samt utredningen av tilbudet i Vefsn ikke er klart før man skal fatte en beslutning om hvilke tomter som skal utredes videre det neste drøye året før en endelig tomtebeslutning tas høsten 2022.

– Det er en del slike spørsmål som man skulle tro burde vært klarlagt før man gikk direkte på tomtevalg, sier han.

Les også

Lite fornøyd med Hulda-svar på sommerstengte fødeavdelinger: – Ikke er et holdbart argument

– Takket være samarbeidslinje

Talseth er klar på at de 11 kommunene fortsatt står samlet som allianse, selv om tomtesilingen skulle sette tomter i ulike kommuner opp mot hverandre.

– Jeg syns vi har fått godt gjennomslag for vårt syn i Alstahaug. Det har vi fått takket være at vi har valgt en samarbeidslinje. Vi har valgt en framgangsmåte der prosessen bestemmer det endelige stedet for nytt sykehus, og i det bildet ligger det ei strekning fra Sandnessjøen til Tovåsen. Det er det styret i Helgelandssykehuset som har bestemt, ikke de 11 ordførerne. Det forholder vi oss lojalt til.

Han har derfor liten forståelse for dem som måtte mene at han i større grad burde gått ut og sagt at sykehuset skal ligge på Alstenøya.

– Det faller helt på sin egen urimelighet, og jeg er helt fremmed med hvordan man kan tenke slik. Prosessen har vært god hittil, og nå må vi gå la prosessen få definere hva som er den beste beliggenheten for et felles sykehus. En avkutting av prosessen vil være helt håpløst.

– Men du ønsker at sykehuset havner i Alstahaug?

– Ja, selvfølgelig ønsker man seg et sykehus til sin kommune. I likhet med alle de andre kommunene som ønsker at sykehuset skal ligge nærmest seg. Men det er ikke det samme som at det er vi som bestemmer det. Vi får være sammen som at prosessen som kjøres er ryddig og skikkelig, og der skal bi bidra med våre innspill.

Les også

Derfor ble Tovåsen-tomtene vraket som sykehusalternativ

Kommentarer til denne saken