(iSandnessjøen)

BUA er en nasjonal ordning som skal sørge for at barn og unge kommer seg i aktivitet, og ikke daglig bare blir sittende framfor en tv-skjerm. BUA er utstyrt som enhver sportsbutikk. Med sykler, skateboard, ski, og spark. Fotballer, og håndballer, Kano og kajakk. rulleskøyter, skøyter, fiskestenger og truger.

– Kort sagt. Her finner du alt som du kan tenke deg for å komme deg ut i aktivitet. Kanskje du vil ta med familien din på telttur ut i øyene? Hvorfor ikke. Hos oss kan du låne alt du trenger. Til og med kano, ryggsekker, primus, liggeunderlag og soveposer. Vi skal ha croqetsett og badminton. Sparkesykler og skateboard. Man kan faktisk låne en sparkesykkel hos oss, bruke den til Stamneshallen der vi skal ha en satellittstasjon. Der kan du leverer inn sparkesykkelen, og tar ut et skateboard som du bruker ned til byen.

Som et bibliotek

Selv om den primære funksjonen til BUA er å få barn og ungdom ut i aktivitet, så legger ikke Lars Lauritzen skjul på at dette er et enestående tilbud til de familiene som har minst. De som ikke har råd til sykkel eller ski. Eller råd til å kjøpe telt å dra med hele familien ut på tur.

– I hver kommune er det veldig mange barn som lever under fattigdomsgrensen, og av disse familiene, er det mange som lever i vedvarende fattigdom. De klarer ikke komme seg ut av situasjonen. I Alstahaug er de 170 barn som lever under fattigdomsgrensen. I disse familiene er det begrensninger for hva man kan kjøpe. Vi ønsker at disse barna og disse familiene skal få like muligheter til å komme seg ut, som alle andre. Og hos oss er alt gratis. Til og med ukepass i bassenget. Vi skal også prøve å få pass til slalåmbakken i Mosjøen. Og det beste er at det koster ingenting å låne, smiler han.

BUA fungerer om lag som et bibliotek. Du registrerer deg, og henter ut det du ønsker å låne. Så leverer du det tilbake etter avtalt tid. Så kan du låne noe annet, hvis du ønsker det. Det koster ingenting. Lauritzen understreker at det på BUA ikke vil være gammeldags avleggs utstyr man kan låne. Men helt nye produkter.

– Dette er noe vi skal eie sammen. Det skal være en stolthet å gå rundt med noe som er merket BUA. Utstyret skal være av topp kvalitet. Fine ting som gjør barna og ungdom stolt av å bruke produktene fra BUA. Jeg var nettopp innom og så på en stisykkel til 20.000 kroner som man kan bruke i Åsen. Den har motor, slik at både du og jeg kan sykle til Tjøtta og tilbake, ler han.

Full pakke

Med utstyr til utlån, vil det komme situasjoner, der noe av utstyret blir ødelagt, eller trenger renovering. Det har han forberedt seg på. Ungdomsrådet har vært bekymret for hva som skjer om et lånt skateboard blir ødelagt mot en asfaltkant.

– Ingenting er bedre enn om utstyres får skavanker. Det er ingenting som er så bra som det. Det er et tegn på at utstyret vårt brukes. Og så kanskje man prøver seg på en sparkesykkel framfor et skateboard neste gang, ler Lars Lauritzen.

Skolene kan i forkant av turer melde inn behovet for sine elever.

– Når dagen kommer får de levert det antall ski, eller sykler som de har bestilt. Trengs det sko, får de det. Trengs det ransler så får de det. Vi leverer full pakke, smiler Lars Lauritzen.

Finansieringen

BUA-nettverket består av 93 utlånsordninger i 80 kommuner fordelt på 16 fylker. 70 utlånsordninger er i full drift og 23 skal åpne i løpet av 2019. Det store spørsmålet nå er hvordan dette skal finansieres.

– Det er her min jobb kommer inn. Vi vil høsten 2019 åpne en BUA butikk i Sandnessjøen, og en på Nesna. Det er jeg som skal skaffe finansieringen. Min lønn og lokaler i Kulturbadet er det kommunen som står for. Vi har også fått 310.000 kroner i midler fra SpareBanken Nord-Norge, 250.000 kroner for Bufdir, og vi har søkt hos flere der vi enda ikke har fått svar. Men per nå har vi 560.000 kroner som vi kan handle inn utstyr for. Vi skal få inn det meste. Til og med bærplukkere skal vi ha.

Bua i Sandnessjøen åpner sent i august, og det vil bli invitert inn til Bua-kafe, der vi også ønsker at alle politikerne skal delta.

– Så her kan du låne din lokale politiker i 15 minutter, for å få svarene som nettopp du vil ha i forkant av lokalvalget, og politikerne kan svare på hva nettopp de kan gjøre for deg, smiler Lars Lauritzen.