Gå til sidens hovedinnhold

«Vi tror heller ikke næringslivet vil nyte godt av at det kun finnes en, stor lokal aktør»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Strategisk samarbeid

Helgeland Sparebank og Sparebank1 Nord-Norge inngår det de selv betegner som et strategisk samarbeid. Det innebærer i praksis at bankene vil samarbeide nært på de fleste forretningsområder og samle bankenes virksomhet på Helgeland under ett og samme tak. Det er sannsynlig å tro at dette er et steg i retning av en full sammenslåing.

Det er betimelig å spørre seg om hvem som får nyte godt av dette strategiske samarbeidet. Det er neppe kundene på Helgeland som nå får et banktilbud preget av svakere konkurranse enn hva tilfellet ville vært med to selvstendige banker. Det er tvilsomt at lag og foreninger får et bedre tilbud på sponsormarkedet. Fram til nå har de kunnet optimalisere sponsorater fordi de to største lokale bankene har konkurrert om attraktive sponsorobjekter. Vi tror heller ikke næringslivet vil nyte godt av at det kun finnes en, stor lokal aktør.

Les også

Helgeland Sparebank tapte sponsoravtale: – Ingen dramatikk; vi kvesser blyanten neste gang

For bankene vil imidlertid det strategiske samarbeidet, som i realiteten er et rent forretningsmessig samarbeid der målet er å optimalisere drift og overskudd, være svært positivt. Det som nå skjer er at de to største bankaktørene på Helgeland deler marked og posisjoner. Samtidig lever de i vissheten om at de neppe vil få særlig konkurranse i vår region. Til det er markedet rett og slett for lite. Det er selvsagt også viktig at dette samarbeidet trolig vil bidra til å sikre et solid og lokalt banktilbud, samtidig som det styrker en nordnorsk bank med muskler til å konkurrere mot store banker nasjonalt og internasjonalt.

Det bør ikke komme som noen stor overraskelse at Sparebank1 Nord-Norge nå viderefører sin satsing på Helgeland gjennom kompaniskapet med Helgeland Sparebank. Det har vært kjent lenge at Sparebank1 Nord-Norge har vært på frierføtter på Helgeland. Samtidig innser Helgeland Sparebank at det blir stadig mer krevende å stå alene. Det har vært noe av strategien når Sparebank1 Nord-Norge i løpet av noen år har posisjonert seg med fullverdige banktilbud i alle fire byene i regionen. At satsingen ikke har gitt den forventede økonomiske uttellingen, har bare bidratt til tempo i fusjonstenkingen.

Les også

Korte flytteveier når bankene slår seg sammen - sjekk hvor de nye lokalene til banken din blir

30 ansatte mister jobben som følge av denne strategiske satsingen. Det er svært beklagelig, men ikke overraskende. Det ligger i sakens natur at noe av hensikten med denne typen samarbeid er å redusere behovet for arbeidskraft og å optimalisere økonomisk drift. Så spørs det hvor lenge man kan forsvare sine posisjoner gjennom å argumentere for lokalbanken og rollen som lokal verdiskaper. Faktum er at lokalbankens egenart er på full fart ut. Inn kommer strømlinjeformede banktjenester nøyaktig lik det man kan få ellers i landet. Det er strategisk samarbeid i praksis.

Les også

Tettere banksamarbeid på Helgeland: – Dette vil gi oss større muskler

Kommentarer til denne saken