Gå til sidens hovedinnhold

«Vi skal liksom starte på nytt 1. januar – bla om kalenderen og kjenne på at alt blir bedre»

Artikkelen er over 2 år gammel

God Helg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med et nytt årstall på kalenderen går vi ett år fram, og starter på nytt. Har «runda 2018», som ungdommen sier. Vi kan forvente oss en ny januarmåned med å skrive 2018, stryke over åttetallet med ett nitall og spørre seg selv en gang til «Når skal jeg huske at det er nytt år??!!» Hva betyr egentlig det nye året, sånn utenom den artige krusedullen vi skal få se på alle håndskrevne papirer? Kanskje har vi fått 365 dager og netter i en gave, 365 nye sjanser og nye muligheter som skal brukes godt. Utnyttes til det fulle. Dette året skal helst bli bedre enn det i fjor, og året før der. Ikke minst skal vi selv bli bedre – gjennom utallige nyttårsønsker, nyttårsløfter og mål for livet hjemme, på jobb, studier og i samfunnet. Vi skal liksom starte på nytt 1. januar – bla om kalenderen og kjenne på at alt blir bedre.

Et nytt år starter helt korrekt første januar, vel i alle fall i vår kalender. Men det er kanskje litt brått. Nyåret kommer veltende over oss omtrent like plutselig hvert år. Det er egentlig jul, så romjul hvor all oppmerksomhet i verden er rettet mot juleselskaper med nærmeste familie, utvida familie, venner og kjente. Alt skal være kjempekoselig og vi skal være stapmette hele tiden. Så blir det «noko godt» til kaffen. I alle fall hos alle som har fri i jula og kan tilbringe tid med sine kjære. Så kan vi ta et minutt eller sekund til å tenke på oss andre som har tilbrakt helligdager på jobb, de som har vært ufrivillig alene, vært steder de helst ikke ville være, og de som har savnet noen. Fjordland sine julemiddager og juletre på jobb hjelper på julestemninga, men det er ikke med i oppskrifta for hvordan vi alle skal feire jul og ha det fint sammen.

Nå vil jeg slå et slag for å tenke at vi ikke får 365 dager i gave 1. nyttårsdag. Hver måned, hver uke og hver dag er en ny start. Ved å tenke slik kan vi ha egne mål og ønsker for hver dag. Tirsdag kan bli bedre enn mandag, du kan trene mer neste uke enn du gjorde denne uka, og starte med sunnere matplaner uansett om det er 1. januar eller 5. februar. For hvem har egentlig lyst til å planlegge måltider med glutenfrie rundstykker og lavkarbo middagstallerkener rett før 1. januar? Da gjelder fortsatt julens overflod med kalkun på nyttårsaften og et eget bord til alt tilbehøret.

Jeg synes at nyåret i alle fall ikke skal begynne før hverdagen begynner igjen. Slik kan vi kanskje begynne å tenke på det nye livet i 2019 sånn omtrent 3. januar når alle har reist hjem og rista av seg fyllesjuka etter nyttårsaften. Om det var for hardt må vi nok utsette det litt til – til alle har fått rydda bort jula og kommet over at det ikke er ribbe-tid fortsatt. Tradisjoner tilsier at 20. dag jul er siste frist for å spise opp julematen. Drikkehornet på primstaven, risset inn på dagen for den 13. januar, viser at jula skal drikkes ut. Etter denne regninga har vi fortsatt 9 dager igjen til nyåret starter – og det kan ikke være annet enn flott. Alternativt kan kinesisk nyttår 5. februar være et sted å starte – kanskje på mandarin. Det er med andre ord fortsatt god tid til å finpusse formuleringen på nyttårsforsettene uansett hvordan og når du vil starte med blanke ark og farvestiftar tell. Godt nytt år, eller god ny helg og uke!

Kommentarer til denne saken