Jula er endelig her – det betyr gaver, ribbe og kos.

«It’s the most wonderful time of the year», synger Andy Williams i sin velkjente julesang.

Williams treffer delvis blink. For mange er det den fineste tiden i løpet av året, men for nærmere 100 familier blir dette den tyngste julen noensinne.

Hvorfor?

Fordi de har mistet en av sine nærmeste i en trafikkulykke. Og trafikkulykker er det dessverre for mange av i Norge. Joda, vi er verdens beste på trafikksikkerhet og ulykkesstatistikken har falt dramatisk de siste årene, men en dødsulykke i trafikken er én dødsulykke for mye.

2020 ligger heldigvis an til å bli det første året i historien hvor vi kan komme under 100 drepte i trafikken, men det høye antallet rusanmeldte er et skår i julegleden.

Realiteten er at 2020 blir året med flest ruskjøringshendelser i historien. Nærmere 10 000 rusanmeldte førere er fasit – rundt regnet tilsvarer det 30 rusanmeldte førere hver eneste dag. Og enda er ikke året ved veis ende.

Som du forstår er ruskjøring en dagligdags affære, og dessverre er sjansen stor for at du passerer en ruskjører i jula.

Med tanke på koronasituasjonen er det bemerkelsesverdig at så mange har blåst over lovlig promille. Politiet har redusert sine kontroller grunnet smittefare og Nakstad har bedt folk pent om å holde seg inne.

Jeg svartmaler kanskje julekosen noe nå, heldigvis er det nullaksept for kjøring i ruspåvirket tilstand blant folk flest, og de færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i jula.

Mine tanker går til de som har mistet nære og kjære i trafikkulykker.

Så vær så snill: hold hodet klart og blikket våkent, så blir veien tryggere både for deg selv og andre.