Gå til sidens hovedinnhold

Vi fant ei ukjent vandringsrute

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Pandemien gjorde at vi oppdaget ferie- og turmulighetene i vårt eget land. Selv fant vi ei 650 km lang vandringsrute i en glemt fjellverden. En fjellverden med hundrevis av 1000-meterstopper, gode fiskevann, et landskap spekket med kulturspor og utallige rennende bekker og elver. 42 overnattingshytter gjør at ruta kan gås i 43 dagsetapper. Du kan gå en etappe eller alle. Ruta er merket, har et 30-talles bruer og er godt tilrettelagt for vandring. Når vi i tillegg oppdager at ruta går gjennom 3 nasjonalparker, ett verdensarvområde, går forbi Nord-Norges tre høyeste fjell og Norges nest største innsjø, så mener vi ruta fortjener mer oppmerksomhet og at flere får oppleve denne fjellverden

Ingen trenger å gå i kø

Det er mange som sammen bidrar til denne unike vandringsruta. Sist høst var vi samlet og ble enige om å invitere flere på besøk og ikke minst gi alle som vandrer en opplevelsesgaranti og ferieminner for livet. Ettersom ruta har mange etapper, kan alle finne en tur som passer egne forutsetninger og vandringslyst. Og her er det ingen som trenger å gå i kø.

Fjellverdnen i grensetraktene mellom Nordland og Sverige ble isfri for om lag 10000 år siden. Forskere har funnet spor av både furuskog og bever fra den tid. Siden den gang har mennesker vandret i landskapet. De eldste kjente sporene er 3000 år gamle. Kartene er spekket av samiske navn på vatn, fjell, daler og elver. I dag brukes landskapet til tamreindrift og ruta går gjennom 6 reinbeitedistrikt og 6 svenske samebyer. Når du ser rein må du sette deg ned, nyte synet og vente med å gå videre til reinen har beitet seg forbi.

Lyst på en grønn ferietur?

Nordlandsruta strekker seg fra Bjørnfjell stasjon ved Ofotbanen mellom Narvik og Kiruna og ned til grensen for Børgefjell nasjonalpark i Hattfjelldal. Ruta slynger seg mellom fjell og daler, forbi utallige gode fiskevann og krysser Polarsirkelen på Saltfjellet. Nord for Sulitjelma går ruta en tur inn i Padjelanta nasjonalpark i Sverige før den er tilbake i Norge øst for Hellmobotn i Hamarøy. De mange mulige start- og stoppestedene kan nås med tog, buss og en liten drosjetur. Ønsker du en «grønn ferietur», så er dette et godt alternativt.

Turbok Nordlandsruta

For å gjøre det lettere å planlegge og vandre langs Nordlandruta, har partene etablert eget nettsted, egen side på Facebook og før sommeren foreligger en turbok om Nordlandsruta som du kan ta med i ryggsekken. Og selvsagt finner du alle etappene beskrevet hvis du søker Nordlandsruta på www.ut.no. Partene skal sammen bruke 4 år for både å gjøre ruta mer kjent, men også både bedre og lettere for alle å bruke. Etter den tid skal Polarsirkelen turlag sikre at ruta aldri mer blir glemt.

Ikke fortvil om pandemien gjør at du ikke kommer deg til Syden i sommer. Nordlandsruta er klar for besøk.

Kommentarer til denne saken