Gå til sidens hovedinnhold

«Vet du egentlig at nesten all den søpla som blir kastet i havet dreper dyrene fordi de tror det er mat?»

Artikkelen er over 1 år gammel

Klassen 8A ved Kippermoen ungdomsskole har skrevet leserinnlegg om søppel i havet og i naturen. Her har vi samlet noen leserinnlegg fra elevene.

Leserbrev fra 8A Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mere søppel enn fisk i havet!

Fiskene og alt annet levende i havet blir drept fordi vi kaster plast! De tror det er mat, men egentlig så er det ditt søppel! Kast søppelet ditt der det hører hjemme, fiskene og alt annet levende i havet har ikke gjort noe mot oss!

Jeg syntes at vi skal bli bedre på å IKKE kaste plast i havet, det blir kastet 22 000 TONN med plast i havet hver dag. Det er vår skyld at alt søpla kommer i havet... vi er ikke flinke til å kaste søpla vår i søppelbokser! Plasten er et så lett material som ikke kan brytes ned så den fraktes lett med vind og vann ut i havet. Der skaper plasten trøbbel for både oss og dyrene.

Jeg mener at en løsning kan være at vi kan få flere søppelkasser i Mosjøen. Da blir kanskje ikke så mye søppel kastet på bakken, fordi vi ikke «orker» å bære søpla vår, og vi har ikke så veldig mange søppelkasser her heller. Og selvfølgelig hvis man ser søppel som ligger på bakken så kan man jo plukke det opp selv om det ikke tilhører deg.

En annen løsning kan være at ordføreren kunne spurt noen skoler om de vil være med på en liten ryddeaksjon rundt skolen og i nærheten, også kunne det vært en liten premie til den klassen som samler mest. En is kan være ett eksempel på en premie.

En tredje løsning kan være at nærmere mot sommeren, så kan ordføreren invitere folk til en ryddeaksjon, der frivillige kan komme å rydde. Også kunne det blitt en premie til den vennegjengen/familien/personen som ryddet mest.

Klasse 8A ved Kippermoen skole bekrefter at de fleste elevene har blitt bedre på å ikke kaste søppel i naturen. Resultatet av undersøkelsen vi hadde beviste at 11 av 13 elever har blitt flinkere til å ikke kaste søppel i naturen, men 2 av 13 mener at de ikke har blitt bedre på det.

Er det så vanskelig å plukke opp litt søppel uansett om det er ditt eller ikke? Er det så vanskelig å la være å kaste søppel i havet bare fordi du ikke orker å holde det i hånda di? Og viktigst av alt, vet du egentlig at nesten all den søpla som blir kastet i havet dreper dyrene fordi de tror det er mat. Det havner til og med på gårder, der kuene får plast i rundballene/maten fordi vi kaster brusbokser og alt annet plast rundt omkring.

Jeg synes at de i Mosjøen kan gjøre en innsats og prøve å plukke opp etter seg selv og andre sitt søppel sånn at klimaet kan bli litt bedre. Og at det kan arrangeres ryddedager for skoler og andre frivillige mennesker.

Evelina, 13 år

Mer plast enn fisk i havet

Forskere sier at hvis vi ikke gjør noe, kommer det til å være mer plast enn fisk i havet til 2050. Fiskene spiser plasten som havner opp i havet i tro om at det er mat. Dyrelivet i havet kan bli mindre rikt, på grunn av forsøplingen våres. Og jeg syns at vi burde prøve å stoppe at 2050 blir som vi har trodd.

15 tonn blir kastet i minuttet! Ca det samme som 15 biler i minuttet. Og det havner så mye plast i maten vi spiser at i løpet av en uke spiser vi like mye plast som et kredittkort. En undersøkelse viser at 9 av 10 sjøfugler har plast i magen. I Aftenposten står det at 80% av plasten vi eksporterer til Tyskland havner i en fylling eller i havet. Tyskland eksporterer 3 ganger mer enn de beholder.

Dette er jo grusomt og vi burde jo finne ut en måte å stoppe dette på. Men plast er så billig å lage at fabrikker ikke vil stoppe å lage det. Så det er kanskje umulig å stoppe plast fra å bli lagd. Men vi kan prøve å få bedre måter å resirkulere og gjenbruke plast. Oslo-politikere lover nå ny gjenbruksfabrikk på Østlandet. Som er bra. Fordi folk bryr seg faktisk om miljøet. Og har begynt å tatt det på alvor.

Selv om det er et stort problem og kanskje virker litt voldsomt, kan vi starte med oss selv. Kjøp mat med mindre plastemballasje og bruke handlenett. Og stemme på miljøengasjerte politikere ved valg.

Oleah, 13 år

Kilder: https://www.wwf.no/stott-wwf/faddertyper/havfadder?utm_source=1400&gclid=EAIaIQobChMIxenIzZ-m5wIVVOWaCh3qwwJ6EAAYASAAEgLIGPD_BwE

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/rAeOql/norsk-plast-sendes-til-tyskland-naa-lover-oslo-politikere-gjenvinningsanlegg-paa-oestlandet

Snart mer plast i havet enn fisk

Plasten er overalt. Den er i vannet vi drikker, maten vi spiser og lufta vi puster i. Forskere sier at snart kommer det til å være mer plast i havet enn fisk, på grunn av oss. Plast forsvinner ikke slik som organisk materiale, men brytes ned til mindre og mindre biter. Til slutt blir det om til mikroplast og nanoplast.

Livet begynte i havet. Her finnes et enormt antall arter, og mesteparten av dem gjenstår fortsatt å oppdage. Men dette enorme myldret av liv er i ferd med å forsvinne. Siden 1970 har nesten 40 prosent av dyrene blitt borte,og nå er vi i tillegg i ferd med å fylle hele havet med plast. Hele 90 prosent av plasten som havner i havet, synker til bunns. Det betyr at det vi ser flytende på toppen av vannet og liggende på strender, kun er toppen av kaken. Derfor er det ekstremt viktig å få stanset tilførselen av plasten før den når havet. Plast ble oppfunnet på 1800-tallet, men plastprodukt har vært vanlig først de siste 50 årene. Plastforsøplingen av havet er en av våre mest alvorlige miljøproblem, og det øker over tid. Hvert minutt kommer det 15 tonn plast i havet.

Jeg syns det er dårlig at vi kaster plast i havet, fordi det er så mange uskyldige liv som dør på grunn av oss mennesker, og det forurenser veldig mye. Jeg synes det er sykt at det kommer 15 tonn med plast i havet hvert minutt. Så derfor bør alle kildesortere, og bruke minst mulig plast. Vi burde også reparere mere i stede for å kaste ødelagte ting.

Isabel, 13 år

Kilder:

https://www.wwf.no/stott-wwf/faddertyper/havfadder?utm_source=1400&gclid=EAIaIQobChMIrpG93t2o5wIV3sqyCh32CQ41EAAYASAAEgLLz_D_BwE

https://www.nupi.no/Skole/HHD-Artikler/2018/Plast-i-havet

Plasten ødelegger verden

Plast er i ferd med å bli en av våre største problemer, det sies at i 2050 skal det være mer plast i havet enn fisk. Plast har alltid vært et problem for jorden. Grunnen til at det er så mye plast spredt utover verden, er at mennesker har alltid vært veldig avhengig av plast. Plast begynner å bli vår tids største miljøutfordring. Hvert år havner det åtte millioner tonn plast i havet, dyrene som bor der er i stor fare.

Det er mange ting som er laget av plast et eksempel er gummiknotter på fotball baner, man kan ta med mange i skoene sine og ikke merke det og mange kaster det bare ut hvis man finner det i skoene sine. Nrk sier det havner 65 tonn gummiknotter fra kunstgressbaner hvert år. Det kan bli et stort problem. Jeg synes at man skal bruke gressbaner mye mer enn hva vi gjør, det går an å holde en gressbane fin hvis man har tak over. Når det regner og ha noe over den når det er snø og annen dårlig vær.

Plastposer er kanskje det verste, man kaster bare posene når man har brukt dem etter en handletur. Hver nordmann kaster 160 plastposer hvert år, det blir et stort antall hvis du tenker på hvor mange nordmenn det er. Jeg synes at det ikke skal være plastposer i butikker, jeg synes at det skal være handlenett i stedet. Det er veldig mye mer miljøvennlig og det er bedre å ha tette nett enn poser som går opp og blir ødelagt. Plastposer som blir kastet ut i naturen blir spist av dyr så dreper det dyret.

Det som jeg synes er veldig dumt er at vi er kjempe avhengig av plast, det er kanskje den største grunnen til at det forsøples mye plast. Det som er bra med plast fordi da kan vi lage flasker, kopper, poser og rør. Det som ikke er bra er at plast råtner ikke i naturen. Det ligger der og forurenser naturen.

Det jeg prøver å si med dette er hvis du ser plast liggende i naturen eller hav hvis du har sjans til å ta det å kaste det så gjør det, da hjelper du naturen mye. Jeg er ikke så veldig flik til å gjøre dette selv, men jeg skal bli bedre. Jeg håper du også kan hjelpe til å redde jorden.

Sander, 13 år

Kilder: Nrk.no, wikipedia og Dagsavisen.no

Søppel

Alle fisker og levende dyr i havet dør fordi vi kaster søppel i havet. Det blir kastet ca 433 kilo pr person hvert år. Avfall er materiale restprodukter mat, kartong, plastikk som ikke lenger har sin viktig ressurs ved resirkulering og gjenvinning. Søppel er avfall. Avfallet stammer fra husholdningene eller fra butikkene og bedrifter. Vi har farlig avfall også som inneholder helse og miljøfarlige stoffer. Farlig avfall kan føre til at miljøgifter spres og hoper seg opp i naturen, og derfor vi får lite oksygen.

Vi har forskjellige type avfall:

1. Farlige avfall: som kan føre oss til skade mennesker.

2. Mat avfall og annet lett nedbrytbart avfall.

3. Elektrisk og elektronisk avfall.

4. Eldre kjøleskap og frysebokser som bruker gass.

5. Papir og papp

6. Materiale

7. Plast

8. Glass

9. Hageavfall

Nordmenn kaster mer enn gjennomsnittet i Europa. Folk burde ikke kaste søppel i havet.

Maja, 13 år

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Avfall

Kommentarer til denne saken