Gå til sidens hovedinnhold

Venter store nedbørsmengder på Helgeland: - Vi har gjort det vi kan gjøre

Artikkelen er over 1 år gammel

I går varslet NVE om fare for flom- og jordskred sør i Nordland fredag og lørdag. Det var først ventet opp mot 100 millimeter regn på 24 timer fra fredag morgen til lørdag morgen, og avdelingsleder for vei i Vefsn kommune, Christer Amundsen, har gjort sine forberedelser til høstens første ruskevær.

– Det har kommet et varsel om mye nedbør det neste døgnet, med stor fare for flom. Det er selvsagt noe vi tar alvorlig, men varslene er i stadig endring og det ser ikke ut til å bli så ille som først meldt, sier Amundsen som den siste tiden har hatt mannskaper i sving for å forberede seg på den neste årstiden.

– Vi har gjort det vi kan gjøre, og blant annet har vi tømt alle sandfangerne på byflata der vi vet det kan komme overvann. Den nye feiebilen har vært i full sving den siste tiden og gatene er feiet også. Samtidig kommer dette været såpass tidlig at løvfallet heller ikke har rukket å skape noen problemer med å tette igjen sluker og avløp, og vi har stor tro på at vi skal få unna alt vannet som eventuelt kommer.

God øving

Selv om mye tyder på at det blir en relativt uproblematisk helg, er Amundsen og hans mannskaper likevel i beredskap.
– Dette er uansett en god øvelse for oss, og vi vet det kommer større utfordringer med været utover høsten, sier Amundsen.
– Hva med flomvarselet? Skaper det ekstra bekymring?
– Det er eventuelt på byflata og på bygdeveiene flommen kan skape problemer, men det er mest på vinteren når det legger seg vann oppå isen at det kan skje. Nå skal som sagt alle vannveiene være åpne, så vannet skal finne seg en vei utenom gatene eller kjellerne til folk, sier Amundsen.

Må varsle feil

Selv om kommunens mannskaper har gjort sine forberedelser, innrømmer Amundsen at de ikke kan rekke over alt. Han ber derfor dem som opplever problemer om å ta kontakt fortløpende.

– Alt som er kommunalt ansvar må varsles inn via kommunens hjemmeside. Alt fra overvann til mørke gatelys kan registreres der, så prioriterer vi ut fra tilgjengelige ressurser og alvorlighetsgrad. Om noe er akutt kan også driftsvakta varsles direkte, sier Amundsen og oppfordrer dem som har mulighet til å gi en hjelpende hånd der det trengs.

– Har man for eksempel stikkrenner gjennom egen vei eller avkjørsel, kan det være lurt å renske opp med en rive eller liknende. Det samme gjelder om man ser et tett avløp, og vi tar imot all hjelp som kan bidra litt. Klarer man ikke håndtere det selv skal vi selvsagt forsøke å være behjelpelig.

Kommentarer til denne saken