Klare regler for fiske i Vefsna: – Fiskeren skal fylle ut og signere en egenerklæring for utført desinfisering av fiskeutstyr

Desinfisering: Per Tomas Eiterstrøm i VeFi forteller det er viktig å desinfisere, og verneutstyr i form av hansker og briller skal brukes.

Desinfisering: Per Tomas Eiterstrøm i VeFi forteller det er viktig å desinfisere, og verneutstyr i form av hansker og briller skal brukes. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

For å unngå å få smittsomme sykdommer hos akvatiske dyr og hindre spredning av parasitten Gyrodactylus salaris har Vefsnavassdragets Fiskeforvaltning SA (VeFi) satt opp to ubetjente desinfiseringsanlegg.

DEL

– Vi har to hovedanlegg. Det ene er utenfor det gamle felleskjøpet i Mosjøen, og det andre er ved Grane Maskinlag, som ligger på sørsiden av Båfjellmo bru på Trofors, sier Per Tomas Eiterstrøm, nestleder i VeFi.

VeFi er ansvarlig drifter for stasjonene, og det finnes også noen rettighetshavere som har egne anlegg for fiskere på eget vald.

– Alt av fiskeutstyr, sko, klær, fiskeveske og det som har vært i kontakt med vassdraget skal desinfiseres. Det skal brukes verneutstyr under utførelse, og det henger instruksjoner på hvordan dette skal gjøres på stasjonene, sier han.

Egenerklæringskort

Desinfiseringsanleggene er låst med en kodelås, noe alle som har kjøpt fiskekort vil få kode til. Innvendig finner fiskerne alt nødvendig utstyr for å desinfisere utstyret sitt.

– Fiskeren skal også fylle ut og signere en egenerklæring for utført desinfisering av fiskeutstyr. Denne erklæringen må alltid medbringes for eventuell kontroll av oppsynsmann, sier Eiterstrøm.

Det skal også legges ved en gjenpart av egenerklæringen i en låst postkasse på stasjonen. Denne vil oppsynsmann ha tilgang til for å hente ut gjenparter til bruk under tilsyn og kontroll av fiskerne.

– Hver gang du kommer fra et annet vassdrag og til Vefsna skal desinfisering gjøres. Dette gjøres for å unngå parasitten Gyrodactylus salaris. Det er heldigvis lett å drepe parasitten, og vi bruker substansen «Virkon-S 1 %», sier Nicolas Heilemann i VeFi.

Krevende arbeid

VeFi har laget fiskereglene og desinfeksjonsrutinen med utgangspunkt i retningslinjer fra Statens dyrehelsetilsyn i forskrift om forebygging, begrensing og utrydding av Gyrodactylus salaris.

– Det har vært ganske krevende arbeid siden vi har vært til dels uenige om hvordan dette skal gjøres, men vi har landet på regler som er godkjent av miljødirektoratet, sier Heilemann.

– Jeg vet det er mange fiskere som synes dette er strengt og utrolig vanskelig å forholde seg til, men det er et rent diktat fra miljødirektoratet. Hvis vi skal få lov til å fiske i Vefsna, så må vi gjøre det på denne måten.

Artikkeltags