Snart klart for Herringdagene – 238 hele flatbrød er klare for salg

Flatbrød: Bakingen er i gang til Herringdagene.

Flatbrød: Bakingen er i gang til Herringdagene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nok en gang er det tid for herringdagene, og bakerne er godt i gang med årets forberedelser.

DEL

Tradisjonen tro skal herringdagene arrangeres for 16. gang den 12.–13. august. Forberedelsene er alt godt i gang og så langt er 17 porsjoner med flatbrød bakt, noe som tilsvarer ca. 238 hele flatbrød.

– Vi baker kun flatbrødene på forhånd. Tidligere har vi prøv å bake kringler og saupkaker på forhånd, men det var ikke noe populært. Derfor blir alt det andre bakt ferskt under herringdagene. Vi skal ha melkaker, saupkaker, sveler og flatbrød i baketeltet, forteller Turid Olaussen.

En innøvd rutine

Det er mye arbeid med å få herringdagene til å gå rundt. Telt skal settes opp, mat skal handles inn, parkeringsplassen skal ordnes og dyra må innta bondegården slik at kua kan skite i bingoruten sin.

– Herringdagene har blitt en godt innøvd rutine. Alle vet hva de skal gjøre uten at de trenger å spørre. Opplegget er tidkrevende, bare flatbrødene tar tre dager å lage. Men vi har dugnad tirsdag til torsdag med potetskrelling og annet som skal gjøres, sier Olaussen.

Tradisjonene brytes ikke, for det vil bli servert rømmegrøt og hjemmelaget klubb i restauranten.

Viktig for bygda

– Herringdagene er fortsatt det viktigste arrangementet i bygda og det lureste vi fant på at vi skulle gjøre. Det er mye arbeid, men det er koselig. Hadde det ikke vært koselig hadde vi ikke orket å stå her år etter år, forteller Else Aanes.

Irene Gustafsson er enig med Aanes og mener det er bra at man kan arrangere herringdagene år etter år for å skape samhold og liv i bygda.

Samhold

– Dette er noe som får alle i bygda med seg. Ungene er også opptatt av disse dagene. Jeg hørte om en unge som nektet å dra på ferie for han ville få med seg herringdagene. Man får et samhold som knytter oss mer sammen, forteller Olaussen.

På herringdagene kan man se på «skrotnisse» utstillingen, loppemarkedet, salgsboder og utstillere, man kan hoppe i høyet, spille kusjitbingo, spikke, bygge båter og delta på konkurranser. På det meste var det 11 stykker å hjalp til med bakingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken