Gå til sidens hovedinnhold

Vær et lys i mørke

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Familie, venner og sosialt samvær hører til en god jul. Borteboende søker hjem, og vi samles til god mat, brettspill og tradisjoner. For noen av oss blir årets julefeiring omtrent som den pleier å være, mens alt for mange av oss går inn i en tid preget av ensomhet, isolert fra dem vi er glade i. Studenter er usikre på om de tørr å reise hjem og mennesker i risikogruppen velger å isolere seg. Folk som er permitterte må klare seg med langt mindre lønn enn de er vant med.

Vi står foran en veldig annerledes jul. En jul som kommer til å bli tung å komme igjennom for svært mange av oss. Årets jul kommer til å stille store krav til hver og en av oss. Vi må i større grad vise omsorg til mennesker vi ikke skal feire jul med, enn vi normalt gjør. I år bør vi ringe en venn, sende en hyggelig melding eller på andre måter hindre våre nære i å oppleve ensomhet. Enkelte steder er det hengt opp gaveønsker på juletrærne. Det er mange muligheter for å glede andre. Kjente og ukjente. Å være et lys i mørket. I Brønnøysund baker Grethe Pleym julekaker og deler ut til enslige eller personer som sliter i sin hverdag.

Det er mange gode mennesker og organisasjoner som stiller opp. I større grad i år enn noen gang tidligere. Frivillige bruker fritiden på å gi oss en varmere jul. Mange av aktivitetene de frivillige gjør har en kostnad. Her kan vi også bidra, både som enkeltmennesker og som fellesskap. Regjeringen har satt av 25 millioner på vegne av oss alle til organisasjoner som gjør en ekstrainnsats denne julehøytiden.

Midlene skal gå til sosiale aktiviteter, alternative julefeiringer og julehjelp som matkasser, klær og gaver. Bidraget gjør det mulig for Frelsesarmeen, Blå Kors, Røde Kors og Kirkens bymisjon å nå ut til flere. Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn kan tilby digitale produksjoner som alternativ til julegudstjenesten og våre tradisjonsrike julekonserter.

Hjelpetelefoner med mulighet for gode samtaler er gode tiltak mot ensomhet og psykisk uro, som gjerne forsterker seg i julehøytiden. Mental Helse, Alarmtelefonen, Demenslinjen og Pårørendelinjen er noen organisasjoner som gir gode tilbud. For barn og unge er det egne chattetjenester drevet av Mental Helse Ungdom.

Organisasjoner som A-larm, Barn av rusmisbrukere, RIO og Ivareta får midler til å forsterke sin hjelp denne julen.

2020 er annerledesåret. For mange har dette vært et krevende år. Måtte det snart ta slutt! Men vi kan alle bidra litt til at noen flere får det litt bedre. Vi kan tenne et lys i mørke. Vi ønsker deg alt godt og en ekstra takk til alle dere som bidrar til at noen får en bedre jul.

Erlend Larsen, stortingsrepresentant Høyre, medlem av helse- og omsorgskomiteen og Margunn Ebbesen, stortingsrepresentant Nordland Høyre

Kommentarer til denne saken