I begynnelsen av året tok Alf initiativet til en kunstvandring på Fru Haugans Hotel.

– Den ble vell tatt imot. Derfor kom jeg på ideen om å delta under Festspillene Helgeland, sier han.

Mandag til fredag vil de oppmøtte bli tatt med på en historisk kunstopplevelse på Nord-Norges eldste hotell fra 1794. Hotellet har forskjellige typer kunst som har blitt samlet opp gjennom tidene.

– Under vandringen vil publikum bli tatt med gjennom etasjene for å få med seg både bildekunst, litografier, tresnitt, rosemaling, bildevev og gammelt inventar. I tillegg til hotellhagen og hotellmuseet, der de gamle daterte gjenstandene brukt på hotellet vises fram, sier Alf Gilroy Johannesen.

Historisk identitet

Han har selv hatt lang fartstid i hotellet som mannen til tidligere sjef Bjørg Johannesen, som sjef selv og som faren til dagens sjef Ellen Løvold Strand.

– Hvorfor er det viktig å bevare kunsten?

– Ja, hvorfor ikke bare gjøre som ungdommen vil, å kaste ut i konteineren, smiler Alf lurt, før han fortsetter:

– Jeg mener at det er for å bevare vår historiske identitet i samfunnet. Tar vi ikke vare på fortiden mister vi oss selv og det vi står for som nasjon. Jeg vil si at kunstverk er vår nasjonale kulturarv.

– Kan det bli for mye?

– Vi har den konflikten mellom gammelt og nytt. Siden vi driver butikk må vi også være med i tiden. Da er det lett at man ofrer altfor mye. Det er vanskelig å finne balansen, men det er viktig, sier Alf Gilroy Johannesen og trekker fram blant annet peisestua på hotellet som har den opprinnelige laseringen.

Lokalt

Alf Gilroy Johannesen har ikke et eksakt tall på hvor mange kunstverk som finnes på hotellet, men det henger bilder på hvert eneste gjesterom, i tillegg til flere kunstverk i ganger og fellesrom.

– Det er viktig for meg å vise fram kunst av forskjellig slag som er laget i årenes løp i Mosjøen, Vefsn og Helgeland. I Bjørgstua har vi bare kunsten til Hans Nordeng fra Sandnessjøen. Han betalte mange ganger for sin overnatting med et maleri, noe flere andre kunstnere også gjorde, sier han.