Gå til sidens hovedinnhold

Venstre gjorde et brakvalg

Artikkelen er over 6 år gammel

Ap sikret valgseieren i Brønnøy

Når alle stemmene er talt opp i Brønnøy viser det at Ap har fått 37,3 prosent av stemmene noe som tilsvarer ti representanter i kommunestyret, samme antall som inneværende periode.

Venstre derimot har gjort et brakvalg med ordførerkandidat Torstein Moe i spissen. De sikret seg 20,3 prosent av stemmene og går opp fra en representant til seks representanter i kommunestyret når dette blir konstituert 21. oktober. Senterpartiet gjorde også et godt valg og fikk inn seks representanter mot fem i inneværende periode.

Høyre derimot vant ikke velgernes gunst denne gangen i motsetning til det gode valget for fire år siden. De mister fem representanter og går fra ni til fire representanter i neste periode. SV fikk inn en representant, samme antall som etter forrige valg. KrF fikk ingen representant inn i kommunestyret.

Hvem kan samarbeide med hvem?

Under valgvaken på de ulike stedene steg stemningen i taket da forhåndsstemmene var klare klokka 21.00 i går kveld. Da sa sittende ordfører følgende til Helgelendingen.

- Det meste av forhåndsstemmene har kommet inn i løpet av den siste uka, men dette er forhåndsstemmer. Ingenting er avgjort før siste stemme er talt opp, minner ordfører og Aps ordførerkandidat Johnny Hanssen om.

Sammen med Venstre og SV har Ap valgvake på Kred. Der var det særdeles god stemning etter at det ble kjent resultatet av forhåndsstemmene. Særlig Venstre har en ekstremt god fremgang. Ifølge Torstein Moe hadde de totalt 168 stemmer i 2011, så langt har de 118 forhåndsstemmer. Det ligger an til et brakvalg.

- Jeg er imponert over Venstre. Det er de som vokser mest og som har markert seg mest, roser Hanssen.

Moe understreker gjentatte ganger at de tar ingenting for gitt før valgresultatet er endelig klart.

- Vil Ap og Venstre samarbeide etter valget?

- Vi har et forhandlingsutvalg og her er ikke jeg og Johnny involvert. Her skal vi ha en tydelig rolleavklaring, sier Moe og legger til at alle partiene har lyst til å prate med de andre før det tas et valg om videre samarbeid.

- Vi må gjøre opp status etterpå og se hvor mange representanter vi får, sier Hanssen.

Tilbakegang for Høyre

Mens stemningen var høy under valgvaken på Kred, var stemningen mer dempet på valgvaken til Høyre i Sørbyen.

- Dette er ikke oppløftende. Ofte viser forhåndsstemmene seg å være en god indikasjon, men så lenge ikke alle stemmene er talt opp er det håp, sier Høyres ordførerkandidat Paul Birger Torgnes.

Hans parti ligger an til et langt dårligere resultat enn ved forrige kommunevalg i 2011 der Høyre gjorde et brakvalg og fikk inn ni representanter i kommunestyret og dermed sju flere representanter enn perioden før. Så langt ligger de an til seks representanter.

- Egentlig er jeg litt overrasket. Vi hadde ei god liste og det er lagt ned en god innsats under valgkampen. Jeg hadde håpet på bedre, sier Torgnes.

Partileder Margunn Ebbesen skryter av innsatsen partiet og ordførerkandidaten har lagt ned under valgkampen.

- Det har vært en fantastisk valgkamp. Aldri før har jeg opplevd så mange folk på stand, på dørbanking, som har hjulpet til med blogginnlegg og som har skrevet avisinnlegg. Det er et stort team som har jobbet med dette, sier Ebbesen.

- Vår taktikk i valgkampen har hele tiden vært å snakke om vår egen politikk og ikke snakke stygt om andre. Dette har vi holdt, sier Paul Birger Torgnes.

Også på Kampen på Lund var det god stemning under valgvaken til Senterpartiet som fikk nesten 15 prosent av forhåndsstemmene.

Kommentarer til denne saken