Forhåndsstemmene i Vefsn: Sp fosser fram mens Ap blør

HVEM KAN SMILE TIL SLUTT? Rune Krutå (Ap) og Jørn Clausen (H) skal jobbe som valgfunksjonærer på rådhuset i Mosjøen til langt på natt. Hvem som kan smile bredest når stemmene er telt opp gjenstår å se.

HVEM KAN SMILE TIL SLUTT? Rune Krutå (Ap) og Jørn Clausen (H) skal jobbe som valgfunksjonærer på rådhuset i Mosjøen til langt på natt. Hvem som kan smile bredest når stemmene er telt opp gjenstår å se. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Opptellingen av forhåndsstemmene i Vefsn viser en klar tendens i kommunen: Senterpartiet går fram med 10,1 prosentpoeng sammenliknet med forrige stortingsvalg og får 17,9 % av stemmene. Ap går tilbake 5,8 prosentpoeng og får ei oppslutning på 33,9 %.

SV er den andre vinneren når forhåndsstemmene er talt opp. Partiet går fram 2,2 prosentpoeng og får 5,7 %. Også Rødt går fram: Fra 3,4 % til 4,5 %.

Venstre mister 1,5 prosentpoeng oppslutning og får 1,7 % av forhåndsstemmene. Frp mister 2,5 prosentpoeng og får ei oppslutning på 16,6 %. Høyre mister 2,4 prosentpoeng og får 14,9 prosent av forhåndsstemmene i Vefsn. MDG er ganske marginalt med 1,5 %, uendret fra forrige stortingsvalg.

Sjekk resultatet fra våre kommuner

Forhåndsstemmer som ekspresspost

Valgansvarlig i Vefsn kommune, Rigmor Jenssen Leknes, har kalt inn ti ekstra valgfunksjonærer for å  få gjort den manuelle tellejobbben som Kommunaldepartementet ga beskjed om forrige uke. Totalt er om lag 60 personer engasjert som valgfunksjonærer i Vefsn.

- Det er et stor apparat som er i sving, fastslår Rigmor Jenssen Leknes like etter at stemmelokalet på rådhuset ble stengt klokka 21.00.

- Det er lenge siden vi telte stemmene manuelt, og vi vet ikke hvor lang tid det vil ta. Det endelige resultatet vil ikke være klart før i morgen kveld. Årsaken er at vi må vente på eventuelle forhåndsstemmer som kan være på vei i posten. Selv har vi sendt avgårde forhåndsstemmer til andre kommuner som ekspress over natt. Vi har brukt over 5.000 kroner på det. Det blir de dyreste stemmene, smiler hun.

I Vefsn er 17 forhåndsstemmer forkastet.

- 13 av forhåndsstemmene hadde en blank stemmeseddel som omslag. Fire var ikke stemplet. Vi prøver å være oppmerksomme, og det er blitt færre stemmesedler som har en annen stemmeseddel som omslag.

Vokter på skannerne

I kjelleren på rådhuset sitter valgfunksjonærene klare til å kjøre stemmesedlene gjennom skannerne som gir det digitale resultatet. Wenche Friis, Bente Solem, Joakim Haugen Finsås og Frank Færø får selskap av to politikere som har som oppgave å følge med på at alt går riktig for seg. Rune Krutå fra Ap og Jørn Clausen fra H må avstå fra valgvaken på Fru Haugans Hotel.

KLAR TIL TELLING: Wenche Friis (t.v.), Bente Solem og Joakim Haugen Finsås sitter klar ved skannerne.

KLAR TIL TELLING: Wenche Friis (t.v.), Bente Solem og Joakim Haugen Finsås sitter klar ved skannerne.

- Vi skal skanne stemmesedlene til Alstahaug kommune når vi er ferdige med våre egne. Alstahaug har ikke egen skanner og kjører sine hit etter at den manuelle opptellinga er ferdig, sier Rigmor Jenssen Leknes.

- Det kan bli ei sein natt?

- Ja, men vi tåler et nattskift annet hvert år. Valget er en prøve på at demokratiet vårt fungerer. Det er viktig. I år er det jo veldig spennende med et jevnt løp mellom blokkene.

Les også: Vi fulgte valgvaken for de politiske partiene i Vefsn direkte (krever innlogging)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken