Himmel og helvete i politikken

Integrering: Imran Dawlatzai var en av dem som tok ordet da Mosjøen videregående skole studiested Sentrum hadde ungdomspartiene på besøk fredag. Han er opptatt av språkopplæring for nye landsmenn. Foto: stine Skipnes

Integrering: Imran Dawlatzai var en av dem som tok ordet da Mosjøen videregående skole studiested Sentrum hadde ungdomspartiene på besøk fredag. Han er opptatt av språkopplæring for nye landsmenn. Foto: stine Skipnes

Artikkelen er over 3 år gammel

Skolepolitikk, miljøvern og innvandring ble heftig debattert da ungdomspartiene inntok Mosjøen videregående skole.

DEL

– Asylbarna skal ikke sendes ut, men FrP skal i alle fall ut. Det viktigste er at dere stemmer! er siste ord fra Aksel Vestavik fra Miljøpartiet De Grønne. I godt og vel 90 minutter har skolenes elever fått en real smakebit på hva de ulike partiene står for. Innledning, replikker og spørsmål koordineres av debattleder Rune Pedersen. Men før det, mingling i rødt, grønt og mørkeblått.

– Vi er det eneste reelle opposisjonspartiet, sier Thomas Kvalbukt og Dennis Berg Smalsundmo fra Liberalistene.

– Hva med skolepolitikk?

– Vi er tilhenger av private aktører. Du skal få velge det som er beste alternativet for deg. Ellers er det verdt å merke seg at vi er prinsipielt imot bruk av tvang. Mindre stat, mer frihet, sier liberalistene – som selger seg inn med slagordet «Ditt liv, ditt valg!».

Se hele debatten her

Mental helse

Fraværsgrensen er noe som berører mange elever i videregående skole.

– Jeg vet ikke så mye om fraværsgrensen, men synes det burde være lettere for ungdom som lister med den mentale helse å få fraværet akseptert, sier Ask Johan Fossheim Sjåvik.

– Ellers har den fungert fint, det er flere som kommer på skolen.

Men hvorfor paneldebatt og skolevalg? Vi spør studierektor Birgit Strøm.

– Det er viktig å få ungdom engasjert i valget og i det demokratiet vi har i Norge, så Nordland fylkeskommune kjører et opplegg i hele fylket. I tillegg er det viktig for partiene at de får sendt ungdomsrepresentantene sine hit, for å vise at ungdom driver med politikk.

– Hvordan er det politiske engasjementet ved skolen?

– Både og. Den store hop er vel som folk flest, men det er noen elever som er veldig opptatt av politikk.

Even Aaslid og Kari Sjåvik går samfunnsfag og er sentrale i skolevalget. De opplever partiene som helt ok.

– Men noen snakker bare om det som er fordeler for dem selv, og tenker ikke på hele samfunnet, sier Even – som glatt stryker dem fra lista.

– Egentlig er jeg mest interessert i Senterpartiet, men de er ikke her.

Abort

Miljøvern er noe som langt flere enn Miljøpartiet De Grønne er opptatt av.

– Jorda er i ferd med å gå rett til helvete, og er det noe vi i KrF har peiling på, så er det helvete, sier han – til latter fra salen.

Høyre Dina Solbakken vil ikke bry seg med fillete fylkesgrenser i valg av videregående skole, og mener eksamen bør flyttes til etter russetida.

– Men hva er bedre enn å flytte eksamen. Jo, ingen eksamen! sier Kaja Lund fra SV. Hun vil erstatte eksamen med helhetlig mappevurdering.

Johanne Båtstrand spør KrF om hvorfor de vil ha reservasjonsrett til leger, og får til svar at man kan gå direkte til sykehuset for å få hjelp.

– Et angrep på alle unge jenter som sitter her i salen. Alle leger vet hvilket yrke de går til! tordnet APs Emelie Johansen.

se bildeserie

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken