Lokale senterpartiledere jubler over knalloppslutning ved valget

Magnus Myrvoll, Berit Hundåla og Willfred Nordlund

Magnus Myrvoll, Berit Hundåla og Willfred Nordlund Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lokale senterpartiledere jubler over knalloppslutning ved valget.

DEL

– Jeg tror Willfred Nordlund kommer til å gjøre en kjempejobb for Nordland på Stortinget. Han er ung, sulten på politikk og ikke minst energisk og arbeidsom, sier Berit Hundåla som leder Vefsn Sp. Hun legger til at Willfred Nordlund og Siv Mossleth, som tok det andre Sp-mandatet i Nordland, utfyller hverandre.

– Siv er flink, og hun har lang erfaring fra mange områder, nå sist som leder av rovviltnemnda i Nordland, sier Hundåla.

Seiersfest

Valgkvelden og dagen derpå har vært en eneste lang seiersfest for Sp. På landsbasis får partiet en oppslutning på 10,3 prosent, men det er kanskje enkeltresultater fra en rekke distriktskommuner rundt om i hele landet som varmer flest Sp-hjerter på det som langt fra ble en blåmandag, snarere en grønn tirsdag.

  • I Vefsn fikk Senterpartiet en oppslutning på 19,1 prosent. Det er en framgang på 11, 4 prosentpoeng sammenliknet med valget for fire år siden.
  • I Grane har partiet en oppslutning på 30,9 prosent. Det er en framgang på 10,7 prosentpoeng sammenliknet med forrige stortingsvalg.
  • I Hattfjelldal stakk Senterpartiet av med hele 43,5 prosent av stemmene. Det er en framgang på «bare» 5,4 prosent sammenliknet med 2013.

Janne og Trygve

– Dette er kjempebra, sier Hattfjelldal-ordfører Harald Lie som mener tallene gir inspirasjon til å stå på videre. Han mener det er nasjonale strømninger og et ønske om å satse på distriktene som har bidratt til å løfte Sp i dette valget.

– I Hattfjelldal hadde vi besøk av partileder Trygve Slagsvold Vedum både i år og ved forrige valg. Slikt blir lagt merke til av velgerne, sier Lie. Han mener Janne Sjelmo Nordås' solide innsats på Stortinget har bidratt til å løfte oppslutningen om partiet, både i Hattfjelldal og på Helgeland.

Også Jan Otto Fiplingdal, leder i Grane Sp, jubler over valgresultatet.

- Vi øker jevnt og trutt i Ap-bastionen Grane og er meget godt fornøyd. Selv om det ikke blir en ny kurs i Norge, tror jeg ikke Frp i framtida får det spillerommet de har hatt, sier Fiplingdal. Han legger til at Sp kommer til å vise muskler i den lange valgkampen fram mot kommunevalget.

- Vi gjorde jobben vår, men det gjorde ikke Ap. Dermed må vi slite med Erna og Sanner ei stund til om ikke Hareide tar fornuften fatt, sier Fiplingdal.

Reint bord

Oppslutningen på Helgeland blir imidlertid for barnemat å regne sammenliknet med oppslutningen i Andøy kommune. Der gjorde partiet nærmest reint bord med en oppslutning på fantastiske 72,1 prosent.

– Senterpartiet grep fatt i saken om flytting av Andøya Flystasjon og hadde gode faglige argumenter mot flytting, sier Berit Hundåla. Hun legger til at det ikke virket særlig troverdig når Arbeiderpartiet tilsynelatende kom til samme konklusjon bare tre dager før valget.

Full stopp med H og Frp

Selv om Hundåla gleder seg over Sp-framgangen, sier hun mørkt på fire nye år med Høyre og Frp i regjering.

– Jeg tenker blant annet på utbygging av internett i distriktene. Der ble det etter hvert full stopp. Min påstand er at utbygging av nettet i dag er like viktig som utbygging av strømnettet i distriktene på 50- og 60-tallet, sier Hundåla.

Hun mener det nå er viktig at Senterpartiet nå står på for distriktene for å vise seg verdig tilliten fra velgerne. Det gjelder både i kommunestyrer, fylkesting og på Stortinget.

– Jeg føler meg ofte som et gnagsår når jeg gang på gang gjentar distriktenes utfordringer i kommunestyret, innrømmer Berit Hundåla.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken