Gå til sidens hovedinnhold

«Utfordringen er å få så mange velgere som mulig til å feste tillit til at fromme ønsker kan bli håndfast og realiserbar politikk. Det har ikke Ap klart»

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjell-Idar Juvik kom ikke gjennom nåløyet og dermed er Helgeland uten Ap-representasjon på Stortinget for første gang på svært mange år. Juvik overtok stafettpinnen etter Tor Arne Strøm som i sin tid akslet trøya etter Odd Eriksen. Sistnevnte etterfulgte Bjarne Mørk Eidem og Gunnar Breimo. Slik kunne vi fortsette i nær sagt mange slektsledd bakover for å illustrere det historiske veiskillet.

Arbeiderpartiet skal ha ros for at de aldri ga opp håpet. Selv om de på tampen av valgkampen måtte innse at kampen sto om det som etter hvert fortonet seg som et stadig mer usikkert tredjemandat. Denne gangen ble det stang ut, sa en svært skuffet Juvik etter at nederlaget var et faktum. I 2013 kom han med et nødrop inn som Aps fjerdemann og opplevde den gangen å få stang inn.

Rett etter at nederlaget var et faktum ga Juvik uttrykk for at Arbeiderpartiet får dårlig betalt for alt det gode de ønsket å få til i fylket. Juvik er åpenbart ikke alene om å komme til en slik erkjennelse etter å ha blitt nødt til å svelge nederlagets bitre pille. Alle nordlandspolitikere har lommene fulle av gode ønsker på fylkets vegne. Utfordringen er å få så mange velgere som mulig til å feste tillit til at fromme ønsker kan bli håndfast og realiserbar politikk. Det har ikke Ap klart.

Margunn Ebbesen (H) og Hanne Dyveke Søttar (Frp) er de to eneste helgelendingene på tinget de neste fire årene. Det er ingen grunn til å tro at de ikke kommer til å tale hjemfylket og Helgelands sak på best mulig måte. Det er heller ingen grunn til å tro at lokale Ap-ordførere ikke skal kunne samarbeide godt med de to representantene om praktisk politikk. Ebbesen har rukket å bli varm i trøya, og Søttar har lang og allsidig politisk erfaring. Det er et godt utgangspunkt.

Kommentarer til denne saken