Demokrati i praksis

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leder Gårsdagens meningsmåling i Helgelendingen og de andre Amedia-avisene i Nordland kom som et sjokk for mange trofaste Ap-tilhengere. Partiet faller kraftig og ligger an til å gjøre tidenes nest dårligste valg i Nordland. Noe av årsaken er at partiet har bommet på sitt valgkampopplegg og at de i større grad en tidligere oppleves som perifere.

Siden krigen har Ap vært nede i tre mandater bare én gang, det var i 2001. Ellers har det variert mellom fire og fem. Får de to nå – og det skal bare et ørlite, ekstra fall til før det skjer – snakker vi altså om tidenes katastrofevalg i Nordland for Arbeiderpartiet. Enda dårligere enn valget i 2001, som til nå har vært ansett som det suverene bunnåret i Nordland Aps moderne historie. For selv om de neppe kommer så lavt som den gang i velgeroppslutning, gjør reduksjon av antall mandater at uttellingen kan bli lavere. Til sjuende og siste er det mandattallet på Stortinget som avgjør partiets gjennomslag de neste fire årene. Målingen i Nordland føyer seg inn i en klar trend; Ap går kraftigst tilbake i tidligere bastioner som Nord-Norge og Innlandet. Ferske målinger fra Finnmark, Troms. Hedmark og Oppland bekrefter trenden, men ingen steder ligger Ap lavere enn i Nordland.

På den siste NRK-målingen tirsdag får Ap 29,0 prosent av stemmene på landsbasis. Altså godt over det partiet får i Nordland. Det understreker at fallet i nord er ekstra sterkt, og ikke bare kan forklares med nasjonale trender. Dette skjer mens Senterpartiet fortsetter å vokse i Nordland, selv om de har falt noe på nasjonale målinger.

Også Høyre og Frp går kraftig tilbake på denne målingen i forhold til forrige valg. Frp ligger an til å miste ett mandat, mens Høyres andremandat er truet. Både Aps og Frps mandat går til Sp, i tillegg ligger SV godt an til å få et utjevningsmandat, eventuelt til å ta et Høyre-mandat.

Dermed ser rødgrønn side ut til å kunne styrke seg, selv om Ap blir valgets store taper. Slik sett svekker ikke denne målingen sjansene for et regjeringsskifte til høsten, men blir dette resultatet kan det påvirke hvilken politikk en slik regjering vil føre.

Utviklingen er alvorlig for Ap. Ikke minst fordi en ny rødgrønn konstellasjon med et svekket Ap og et styrket Sp og SV blir noe helt annet enn det vi så mellom 2005–2013. Det faktum kan bidra til ytterligere å forsterke den negative trenden ved at lojaliteten til Ap svekkes.

Innspurten før høstens valg blir svært spennende. Senterpartiets store framgang gjør noe med den klassiske maktbalansen mellom partiene. Det er demokrati i praksis og vil avstedkomme dyptpløyende analyser og harde diskusjoner internt både i Ap-leiren, og i Høyre og Frp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken