– Vi har så langt i dag tirsdag fått svar på to koronatester. Begge var negative. Med disse to har vi totalt kommet opp i 176 negative svar så langt. Vi har gjennomført 211 tester, og mangler per nå svar på 35 prøver, sier medisinsk fagansvarlig og lege Øyvind Rømo ved koronasenteret i Mosjøen tirsdag.

I dagene etter at koronasenteret i Mosjøen åpnet onsdag i forrige uke ble mange testet. Dette var først og fremst personer i såkalte risikogrupper, samt helsepersonell. Tirsdag opplyser Rømo at antall utførte tester har sunket betydelig denne uken, fra 40–50 daglige tester onsdag til fredag sist uke.

– Mandag utførte senteret 15 tester. I dag, tirsdag har vi testet tre personer. Vi regner også med at folk som blir testet nå og framover i større grad er folk som er syke, sier Rømo.

Godt forsynt

Han opplyser at koronasenteret per dags dato har tilgjengelig rundt 270 såkalte testkit, pluss at sykehuset i Mosjøen har 200. Med andre ord nærmere rundt 470 utstyrspakker totalt.

– Foreløpig er vi godt forsynt. Normalt har legekontorene bestilt utstyr fra Bodø. På grunn av den mer generelle situasjonen med mangel på utstyrspakker så kan vi ikke gjøre dette mer. Helse Nord ønsker at dette blir koordinert sentralt. I går ble det gjennomført et møte hvor fordeling av utstyrspakker i Nord-Norge ble diskutert. Vi venter i dag et svar på hva som ble bestemt, og regner med at Helse Nord vil si noe om dette, sier Rømo.

I løpet av de fem arbeidsdagene koronasenteret har blitt drevet har de mottatt rundt 350 telefonhenvendelser.

– Alle har blitt tatt hånd om, og befolkningen har spørsmål om alt mulig som dreier seg om korona, om de skal teste seg eller ikke, sier Rømo.

Viss risiko

Prøvene som blir tatt blir sendt til Bodø, og selv de har et voldsomt trykk der, kan man forvente å få et prøvesvar etter to dager i ukedagene.

– Hvordan kan dere være sikker på at prøvesvarene stemmer? Med tanke på den situasjonen der en person på fødeavdelingen i Rana testet positivt, men så viste det seg at prøvesvaret var feil.

– Det vil alltid være en viss risiko på at man kan få falsk utslag med laboratorieprøver. Noen ganger kan man få svar på at vedkommende som er syk, ikke er syk. Andre ganger kan man få et negativt svar selv om man er syk. Vi har altså ikke 100 prosent garanti, men du kan si at når vi har så store mengder med prøvesvar som vi har med 176 negative, så tilsier det at det ser veldig bra ut så langt for oss.