– Nå har jeg selv begynt å skrive musikk, og spiller ofte piano eller gitar, men det er greit å ha muligheter til å lage noe større. Derfor synes jeg at tilbudet er kjempelurt, sier Sander Konradsen (16) ved musikklinja i Mosjøen.

Han er en av elevene som vil få oppleve at det undervises i musikk på en helt annen måte. Nå har skolen investert i 25 Mac-maskiner som gir helt nye muligheter til å produsere musikk, og førsteklassen holder nå på å lære seg programmet GarageBand for å lage egne låter.

Dermed blir musikklinja den første i Nordland som tilbyr laptop som hovedinstrument.

– I programmet kan vi bruke forskjellige instrumenter som vi ellers kanskje ikke er så god på. Det blir noe helt annet å bruke laptop enn å spille et annet instrument. Så det er kult å kunne blande det akustiske og digitale, sier Konradsen.

Første i Nordland

Det var musiker Alf Marius Valan (31) som først startet tilbudet ved Vefsn Folkehøgskole Toppen. Tilbudet går ut på at elever får mulighet til å ha laptop som hovedinstrument. Nå skal avdelingsleder Sigurd Lillebjerka Tverrå få det til på Mosjøen videregående skole.

– Jeg har lenge vært interessert i Laptop-linja, og tenkte det var på tide å starte dette tilbudet. Det er jo noe nytt og spennende for musikklinja. Nå leier vi inn Alf Marius som lærer i faget som har god kompetanse i elektronisk musikk, i tillegg til tre andre lærere som underviser på musikklinja, sier Tverrå.

Videre forteller han at Mosjøen videregående skole vil bli den første musikklinja i Nordland med dette tilbudet.

– Selv om Toppen har vært tidligere ute med tilbudet, er det ingen andre musikklinjer i Nordland som tilbyr det samme. Vi regner med at de andre skolene kommer etter med tiden. I forhold til videregående er jo dette et nybrottsarbeid, som med stor sannsynlighet vil bringe nye resultater. Noe som gjorde at vi fikk økonomisk støtte av fylket, siden det er ganske kostbart, sier han.

Ettertraktet

Valan sier at de så klart ville komme i forkjøpet av de andre skolene i Nordland, og mener at tilbudet vil gjøre musikklinja mer ettertraktet. Etter hvert kommer også flere elever til å ha laptop som hovedinstrument.

– Tilbudet vil nok resultere i flere søkere, som igjen gjør linja mer ettertraktet. Elever som studerer musikk drar ofte rett hjem for å jobbe på laptop. Derfor er det bra at dette blir innført i skolen, slik at flere kan ha det som hovedinstrument. Ungdommer holder seg jo oppdatert og mange kan lage musikk fra før av. Å spille og produsere musikk henger ofte sammen. Men, det er jo og mange som aldri har rørt et instrument før, som likevel lager mye kult og spiller bra live, påpeker han.Musikklinja i Mosjøen skal endelig tilby laptop som hovedinstrument. Fra venstre: Alf Marius Valan, Sigurd Lillebjerka Tverrå, elev Sander Konradsen, Emil Markussen og Geir Marius Skrede.
Musikklinja i Mosjøen skal endelig tilby laptop som hovedinstrument. Fra venstre: Alf Marius Valan, Sigurd Lillebjerka Tverrå, elev Sander Konradsen, Emil Markussen og Geir Marius Skrede.(FOTO: )

Nært samarbeid

Musikklinja har opprettet et samarbeid med Konservatoriet i Tromsø, som også får dette tilbudet fra høsten av.

– Med tanke på at vi er i samme utdanningsløp, betyr det at elever kan gå hos oss eller på Toppen, slik at de senere kan bli klargjort til å søke opptak på Konservatoriet. Dette samarbeidet har vi begynt på, så får vi se nærmere på hvordan vi kan samkjøre oss med de i Tromsø og benytte dem som veiledere, avslutter Tverrå.