Ved ankomst småbruket som ligger på Brekken ved Fustvatn er gårdsplassen fulltegnet med biler. Mellom 15- 20 personer saumfarer eiendommen som består av hovedhuset i laftet tømmer fra 1921, en dobbeltgarasje med leilighet på toppen og en eldre fjøs.

– Veldig mange har bestilt prospektet til denne eiendommen. Slik markedet er nå er det kjøpers marked, men på dette objektet har vi opplevd større pågang enn på standard eneboliger. Derfor regner jeg nesten med at det kommer inn bud allerede i morgen når interessen er såpass stor, sier Rita Aanes i Aktiv eiendomsmekling.

– Så langt har er det seks som har skrevet seg på lista som interessert. I tillegg har vi hatt privatvisninger til fire interesserte allerede, og som du ser er det mye folk her, sier Aanes.

- På dette objektet tror jeg ikke vi ender opp med flere visninger, men slik markedet er nå må vi som oftest ha flere visninger før en bolig selges. I Mosjøen har vi vært bortskjemt i lang tid med at ting selges etter første visning, slik er det ikke lenger, sier Rita Aanes, eiendomsmegler i Aktiv Eiendom
- På dette objektet tror jeg ikke vi ender opp med flere visninger, men slik markedet er nå må vi som oftest ha flere visninger før en bolig selges. I Mosjøen har vi vært bortskjemt i lang tid med at ting selges etter første visning, slik er det ikke lenger, sier Rita Aanes, eiendomsmegler i Aktiv Eiendom(FOTO: )

Søker et liv i fred og ro

Blant de Helgelendingen treffer på visningen er det en overvekt av unge voksne.

– For meg er et småbruk drømmen fordi jeg ønsker å ha god plass rundt meg der jeg kan være i fred. Jeg kommer fra Hattfjelldal og har vokst opp i landlige omgivelser og det ønsker jeg for framtiden også, sier Joakim Engan (28).

Det er en del som må gjøres med huset, men det ser fint ut her, det vi kan se i vintermørket i hvert fall, og jeg kjenner mange gode håndverkere så hvis jeg går for plassen skal vi nok få den satt i stand, sier Engan.

- Jeg har intet forhold til plassen og området fra før, men for min del er skogen som hører til eiendommen et trekkplaster, sier Joakim Engan (28).
- Jeg har intet forhold til plassen og området fra før, men for min del er skogen som hører til eiendommen et trekkplaster, sier Joakim Engan (28).(FOTO: )

– På denne tiden av året er det litt vanskelig å arrangere visning med tanke på lysforhold, men de som har hatt ønske om det har kunne dra ut hit på dagtid og se eiendommen i dagslys, sier Aanes.

– Det er mennesker i alle aldersgrupper som viser interesse, men en liten overvekt av dem som ønsker å etablere seg ser vi nok. Et sted som dette byr på andre muligheter enn det man får med eiendommer i boligområder. Her er det god plass rundt en, plass til dyrehold og det virker det som at flere ønsker seg, sier Aanes.

– Dette er en fin plass! Det er første gang vi er på visning utenfor Mosjøen der vi bor og dette stedet liker vi veldig godt. Vi har ikke så lyst til å bo i byen lenger og det virker fint å bo for seg selv og slippe å ha folk så tett innpå seg, sier kjæresteparet Thea Wika (20) og Kristian Storvik (21).

- Vi har vært på privatvisning allerede så det kan nok sies at vi er ekstra interessert i dette stedet, sier Thea Wika og Kristian Storvik som hadde med seg Theas farTom Wika på visning.
- Vi har vært på privatvisning allerede så det kan nok sies at vi er ekstra interessert i dette stedet, sier Thea Wika og Kristian Storvik som hadde med seg Theas farTom Wika på visning.(FOTO: )

– Et så gammelt hus krever en del arbeid og det vil eventuelt vise seg om vi er nevenyttige hvis vi byr og huset blir vårt. Vi har vært på privatvisning i forkant, så det kan jo sies at vi er ekstra interesserte, men med så mange folk her er vi tydeligvis ikke alene om akkurat det, sier Thea og Kristian.

Mange søker småbruk på FINN

Småbruk er et svært populært søkeord på FINN, og den trenden har holdt seg i mange år. I 2016 og 2017 var Småbruk det nest mest brukte søkeordet på FINN, mens det i fjor falt ned til en 5. plass. Volumet har imidlertid vokst, det er bare enda flere som søker etter blant annet sofa og sykkel.

– Hittil i år ligger det på en 6. plass blant mest brukte søkeord, med over 420 000 fritekstsøk på «småbruk». Det er nok flere grunner til at det blir gjort så mange søk etter småbruk på FINN. Det er jo noe romantisk over drømmen om et stille liv i en bygd, langt vekk fra hverdagens kjas og mas. Og det ligger nok i vår kultur og tradisjon at en gård eller småbruk er det ideelle. Så mange drømmer om det, og så ser vi også at noen realiserer det fra tid til annen, sier Adèle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i FINN.

Da denne saken ble skrevet ferdig var småbruket solgt til prisantydning.