Youtube-kanalen Dating beyond borders publiserer jevnlig videoer om kultur, språk, dating og stereotyper basert på land og regioner. De siste ukene har kanalen hatt et nordisk tema med tre videoer om Norden. Hver video har blitt sett mellom 204.000 og 323.000 ganger til nå. I videoene finner vi unge mennesker fra de fem nordiske landene – og en av dem som representerer Norge er Kalle Moen (26) fra Mosjøen. I en av videoene reagerer han sammen med andre på stereotyper om nordiske folk, mens en annen video handler om hva nordiske folk tenker om hverandre. I den tredje videoen skal andre unge mennesker avgjøre hva som er Nordens mest sexy språk. Her får også publikum høre litt vefsning fra Kalle Moen.

Dialekt sjarmerte

– I den ene videoen får noen fra Spania, USA og Angola bind for øynene og vi skulle komme inn en etter en og si sjekkereplikker. Da var det flere av de engelsktalende som merket forskjell på hvordan jeg og han andre norske, Phillip som er fra Oslo, snakket. Det var litt artig, for det skulle man ikke tro. Men helgelandsdialekta har litt mer til felles med engelsk, tonefallet er litt flatere enn Oslo-dialekt. Utrolig nok kom Norge på andreplass etter Danmark. Hun fra Danmark hadde en utrolig fin stemme. Forhåpentligvis har jeg ikke gjort skam på Helgeland, sier Moen.

Han forteller at han ble rekruttert relativt tilfeldig til videoserien. Moen bor i Lisboa i Portugal. Her driver han firmaet Kin som hjelper eiendomsmeklerfirma med programvarer som betalingsløsninger, kontrakter og liknende.

– Jeg har reist mye de siste årene, men nå slått meg ned her. i Helt tilfeldig møtte jeg hun som driver Dating beyond borders, som trengte noen som så nordisk ut. De svenske og danske som var med tror jeg studerer der, mens Phillip fra Oslo og Thelma fra Island bare var der. Han fra Finland ble fløyet inn, siden han er youtuber. Filminga var veldig artig, vi tilbrakte en dag alle sammen i et studio. Det er ganske sjelden vi er samlet folk fra alle de ulike nordiske landene, så det var artig å se likheter og forskjeller i kultur. Mange av stereotypene er ting vi har hørt før, så det var ikke mye nytt og overraskende, sier Moen.

"E du vegetarianer, eller kan e klem inn en kjøttbit?"spurte Kalle Christa fra Spania i konkurransen om å få norsk til å høres ut som det mest sexy språket i Norden.
"E du vegetarianer, eller kan e klem inn en kjøttbit?"spurte Kalle Christa fra Spania i konkurransen om å få norsk til å høres ut som det mest sexy språket i Norden.(FOTO: )

Overrasket over seertall

Men han forklarer også at de først og fremst la merke til ulikheter mellom de nordiske landene og andre kulturer.

– Datingkulturen er ganske annerledes i Norden fra for eksempel USA. I Norden går folk nesten ikke på date, de blir bare dritings og får med seg noen hjem, sier han.

I etterkant har mosjøværingen lagt merke til noe ekstra oppmerksomhet.

– Jeg bruker ikke Instagram så mye nå, men det har vært mye mer enn vanlig av liker og sånt der i det siste. Så går det litt i bølger hvor mye det er, videoene ble jo publisert med omtrent en ukes mellomrom. Noen folk jeg kjenner har lagt merke til at jeg var med. Egentlig er jeg overrasket over hvor mange som har sett videoene, sier Moen.

Blant kommentarene er det noen som har uttalt at Moen ser mer finsk ut enn Aleksi, som representerte Finland.

– Det er en del likheter mellom Norge og Finland historisk, som vises en del i kultur. Svenskene og danskene er kanskje litt mer frampå enn oss, avslutter han.

Her kan du se videoene Kalle medvirket i:

What Nordic People Really Think About Each Other

Sexiest Nordic Language

TRUTH or MYTH: Nordics React to Stereotypes