– Det er ganske fantastisk at jeg har klart det. Jeg vil si at motivasjon, konkurranseinstinkt og ny medisin har hjulpet meg dit jeg er i dag, sier Danguole mens hun traver til Marsøra i stor fart.

– Det er gode dager og mindre gode dager, men jeg tilpasser turene etter formen.

Hun har sanket nesten 5000 poeng og er inne i topp-25 på poengoversikten. Fram til onsdag denne uka hadde Danguole registrert 212 turer. Sommertrimmen avsluttes tirsdag 10. september.

– Jeg skal over 5000 poeng før jeg gir meg.

– Jeg sleit i fjor

– Jeg var med i Sommetrimmen i fjor også, men da sleit jeg. Det ble veldig mange turer der jeg måtte ta pauser. Det var ofte smertefullt, forteller Danguole som hadde med seg mannen Frode på de fleste turene.

Han bekrefter at det er himmelvid forskjell på kona fra i fjor til i år.

– Nå kjører jeg henne ofte opp i Sneveien før jobb, og derfra går hun til Tårnet og over Panorama og Dolstadåsen. Etterpå er hun på jobb, og det ofte blir det flere turer i løpet av dagen, sier han.

Årsaken til forandringen er ny medisin.

Dangoule Einrem har MS, men trener hardt.
Dangoule Einrem har MS, men trener hardt.

På sykkel i Sør-Amerika

– Ingen kan se på meg at jeg har MS, men jeg har fått merke sykdommen. Jeg har vært langt nede, men det skjedde noe i vinter da vi var på en organisert sykkeltur i Argentina og Uruguay, forteller Danguole.

Hun hadde lest seg opp på ny medisin for MS-pasienter og var nysgjerrig på medisinsk cannabis.

– Nå passet det slik at guiden vår hadde kunnskap, og han kunne fortelle at det var mulig å få tak i på apoteki Uruguay. Jeg kjøpte dråper, og merket ganske fort en forskjell, sier Danguole som har møtte flere leger som ikke har nok kunnskap.

– Medisinen har blitt godkjent i Norge, og nå har jeg Savitex som spray. Jeg tror det hadde vært bra med større kunnskap, sier Danguole som også vil at andre med MS skal vite om muligheten.

– Det er mange som skjuler at de har sykdommen, og det har også jeg gjort. Jeg syns det ble mye lettere da jeg fortalte at jeg hadde MS.

Danguole har et fantastisk humør, og det er mye latter.

– Jeg blir motivert av å klare ting, men jeg var skeptisk da vi skulle på Breitind, Brurskanken og Lukttind. Det ble harde turer, og etter Lukttinden måtte jeg ta det med ro et par dager, forteller hun.

FAKTA SAVITEX:
I 2012 ble Sativex offisielt godkjent som det første cannabispreparatet her til lands. Preparatet sprayes under tungen, og er først og fremst til hjelp for MS-pasienter som har spasmer, eller spasmerelaterte smerter. Medikamentet inneholder lave konsentrasjoner av cannabisstoffer, og har i studier vist effekt på omtrent halvparten av dem som har fått prøve det.

 

 

STØTTESPILLER:Mannen Frode har gått alle 42 turmål sammen med Danguole, men hun har spedd på med flere turer enn han totalt.
STØTTESPILLER:Mannen Frode har gått alle 42 turmål sammen med Danguole, men hun har spedd på med flere turer enn han totalt.