17. desember 2013 eksploderte en lastebil med 15 tonn flytende sprengstoff vest for Ømmervatn i Vefsn. Steinar Jakobsen fikk store skader på grisefjøset, bolighuset hans brant og sønnen Rubens hus ble ødelagt. Hele gården ble kondemnert, og Jakobsen fikk alt bygd opp igjen på en eiendom to kilometer lenger vest.

Fram til nå har de synlige bevisene på eksplosjonen stått urørt på eiendommen, men for et par uker siden startet Jakobsen jobben med å sanere tomta, over fem år etter at det smalt.

– Jeg ble alvorlig syk rett etter ulykka, og har egentlig ikke vært i god nok form til å gjøre jobben før nå. Kostnadene ville blitt store om jeg skulle latt andre gjøre det, men etter å ha kviet meg lenge nok var det på tide å sette i gang, sier Jakobsen som på to uker har ryddet nesten hele tomta.

– Alt bortsett fra en del av driftsbygningen har blitt jevnet med jorda. Det går raskt unna når man har en stor gravemaskin til hjelp.

– Hva skjer med den delen av driftsbygningen som står igjen?

– Jeg får jo mange ideer når jeg sitter bak spakene hele dagen, og den blir stående. Jeg skal reparere taket og ordne en ødelagt vegg, men helt hva jeg skal bruke den til har jeg ikke bestemt. Det samme gjelder for grunnmuren fra resten av driftsbygningen, sier Jakobsen som skal gjøre de gjenstående 10–12 dekarene av tomta om til dyrket mark.

Bak spakene på gravemaskinen får Steinar Jakobsen god tid til å tenke. Mange minner dukker opp etter hvert som han ruller over området: - Det er det verste med jobben. Det er jo store deler av livet mitt som forsvinner, sier Jakobsen.
Bak spakene på gravemaskinen får Steinar Jakobsen god tid til å tenke. Mange minner dukker opp etter hvert som han ruller over området: - Det er det verste med jobben. Det er jo store deler av livet mitt som forsvinner, sier Jakobsen.(FOTO: )

Gjenbruk

Selv om eiendommen har stått mer eller mindre urørt de siste årene, har likevel noen funnet nytte i de skadde bygningene. Jakobsen forteller at de som har vært interesserte har sikret seg materialer til både ammefjøs, hestestall og lagerbygg fra restene av driftsbygningen.

– I tillegg rev jeg i fjor det ene av husene på gården og satte det opp igjen et annet sted i bygda. Der er det noen som bruker det som fritidshus, sier Jakobsen som ikke har registrert noen negative kommentarer på at eiendommen har stått urørt over så lang tid.

– Det har vel kanskje mest vært noe jeg selv har hatt i bakhodet hele tiden. Jeg har jo forsøkt å sikre området, og rivningsmaterialene har jeg samlet i utkanten av tomta mens jeg venter på at det skal fraktes bort. Likevel vil jeg be nysgjerrige som ferdes her om å være forsiktig, det ligger både spiker og annet man kan skade seg på her.

Steinar Jakobsen ber folk som ferdes i området om å se seg godt for og være forsiktige da det ligger både spiker og annet igjen etter rivningsjobben.
Steinar Jakobsen ber folk som ferdes i området om å se seg godt for og være forsiktige da det ligger både spiker og annet igjen etter rivningsjobben.(FOTO: )

Akkurat det fikk undertegnede journalist lære på den harde måten da jakten på de gode bildene endte i en stappfull møkkarenne med grisemøkk.

– Nei, å nei, utbryter Jakobsen i det jeg sto til livet i utvannet og heldigvis godt nedbrutt møkk.

– Det er kun 70 centimeter dypt, så det var ingen fare på ferde. Men man må som sagt trå forsiktig her en stund til framover.

Grave(rende) journalistikk fra overivrig nyhetsjeger.
Grave(rende) journalistikk fra overivrig nyhetsjeger.(FOTO: )

– Finner du forresten noen rester fra eksplosjonen når du graver opp tomta?, spør jeg mens Jakobsen leter fram en kanne vann jeg kan vaske vekk de verste møkkarestene med.

– Nei, det ble gjort en veldig god jobb med å rydde dette opp i etterkant, sier Jakobsen.

– Dukker det kanskje opp gamle minner i stedet når du holder på?

– Ja, det er det verste med oppryddingsjobben. Gården var bygd opp over mange tiår, og det er store deler av livet mitt som forsvinner. Det er klart det er vemodig, og man får ikke den samme følelsen over den nye gården som andre har satt opp for meg. Men livet går videre, og når jeg forhåpentligvis er ferdig om en måneds tid får jeg det kanskje litt mer på avstand.

Her sto tidligere tre bolighus. Huset Steinar Jakobsen selv bodde i brant etter eksplosjonen i 2013, mens ett ble revet og bygd opp igjen et annet sted i fjor. Det siste måtte bøte med skuffa til Jakobsens gravemaskin i forrige uke.
Her sto tidligere tre bolighus. Huset Steinar Jakobsen selv bodde i brant etter eksplosjonen i 2013, mens ett ble revet og bygd opp igjen et annet sted i fjor. Det siste måtte bøte med skuffa til Jakobsens gravemaskin i forrige uke.(FOTO: )

Ny epoke

For den snart 64 år gamle grisebonden er det også andre endringer enn de han gjør på den gamle gården som venter. Planen er nemlig at sønnen Ruben snart skal ta over gårdsdriften på den nye gården, noe Jakobsen regner med går helt smertefritt.

– Han har jobbet for meg i mange år allerede, og kjenner jobben ut og inn. Forhåpentligvis lar han meg jobbe for han noen år til i stedet, sier Jakobsen som ikke har noen planer om å sette seg ned i godstolen med det første.

– Da er jeg redd man blir sittende der for godt. Jeg har som sagt mange prosjekter på gang, så jeg skal nok klare å holde meg i aktivitet.

Les også:

Video: - Ser ut som et bombenedslag

På beina igjen et år etter