Det manglet ikke på imponerte turgåere da Hilde «tok trappa» mandag. Årsaken er Hildes faste følgesvenn; den hvite stokken.

– Jeg er helt blind på det venstre øyet. På høyre øye har jeg en halv prosent syn, noe som gjør at jeg ser konturer, sier hun.

– Verst nedover

Hilde tok turen fra Sandnessjøen og hadde med seg svigerinne Tanja Dalen (30) som ledsager. I følget var også Nathalie Dalen Jacobsen (8).

– Hvorfor Helgelandstrappa?

– Jeg hadde lyst å prøve. Egentlig skulle vi bare opp Trongskaret, men så var det jo ferdig et stykke videre oppover og da tok vi like godt det også. Det går greit, men det er tungt, ja. Vi har hatt matpause underveis, forteller Hilde.

– Det er mange som stopper og sier hun er tøff, skyter Tanja inn.

– Jeg er bra sliten, innrømmer Hilde.

– Vurderte du å gi deg i løpet av turen opp?

– På et tidspunkt lurte jeg på om jeg hadde tatt meg vann over hodet, at vi kanskje burde stoppet etter første del. Det er jo verst nedover. Da må jeg holde meg i Tanja.

Trioen gikk så langt det er trapp, det vil si 2.600 trinn, og brukte to og en halv time opp.

– Skal du sette deg nye mål?

– Nå har jeg veldig lyst til å prøve zipline, melder Hilde.

– Inspirasjon for dem som kvier seg

Prosjektleder for Helgelandstrappa, Bjørnar Nyland, har aldri hørt om at noen som er blind har tatt trappa før.

– Fantastisk! Og inspirasjon for dem som kvier seg for å få trappa, sier han.

– Det som er synd er at vi ikke får lov til å sette opp sikring. Dersom noen ramler og skader seg er det vi som får skylda for at det ikke er sikret nok.

– Tretrapper, for eksempel Vegatrappa, har gelender, men den er mye glattere, legger han til.

Helgelandstrappa er 1.637 trinn opp Trongskaret. Hittil er det laget cirka 2.600 trinn, helt opp til 600-650 meter over havet.  Totalt skal trappa bli 3,2 kilometer fordelt på 3.000 trinn.

Røykepause: Hilde bevilger seg en pust i bakken på vei ned trappa. Turvenninner er Nathalie Dalen (Jacobsen (8) og Tanja Dalen.
Røykepause: Hilde bevilger seg en pust i bakken på vei ned trappa. Turvenninner er Nathalie Dalen (Jacobsen (8) og Tanja Dalen.
Utfordring: – Jeg trodde jeg hadde tatt meg vann over hodet, men det går bra, forsikrer Hilde.
Utfordring: – Jeg trodde jeg hadde tatt meg vann over hodet, men det går bra, forsikrer Hilde.