Bodil Nystad har vært konstituert rektor siden i våres, og fortsetter i stillingen fram til ny rektor er på plass.

– Jeg må bare ta det som ei tillitserklæring, og er glad for at jeg har en solid stab.

– Behov for et alternativ

Bodil Nystad ble ansatt som lærer på Toppen i 1980, har vært inspektør siden 1988 og har stor tro på folkehøgskolen som institusjon.

– Jeg tror det er behov for et alternativ for ungdommen, her er det ikke noe karakterpress, sier Nystad. Selv har hun vært elev ved Toneheim folkehøgskole.

– Hva er det med folkehøgskolen?

– Jeg tenker at det er bra å være et plass der du blir sett, kan snakke med folk og få forankret noen verdier. De som søker hit kommer fordi de har lyst og det er en motivasjon i seg selv.

– Hvor mange søkere har dere i år?

– Vi har to ledige senger per i dag, og det blir nok fullt. Nå er det 100 elever inkludert åtte andreårselever.

Simen Nyland er ansatt som lærer for nettserie, mens Daniel Davis blir vikar på fjellsport.

12 vil bli rektor

Fristen for å søke på stillingen som rektor ved Vefsn folkehøgskole gikk ut 1. august. Styreleder Finn Fagerbakk opplyser at de fikk inn 12 søkere. Han vil foreløpig ikke offentliggjøre søkerlista.

– Hvorfor velger dere å konstituere når dere har 12 søkere til stillingen?

– Konstitusjonen er en sak for seg. Cathrine Markussen sa opp i vår og da ble vi avhengig av å ha en konstituert fram til vi ansetter ny rektor. Det er en prosess som tar litt tid. Vi hadde en ganske romslig frist og skal bruke den tida vi trenger til å finne den rette.

– Hvilke kvalifikasjoner er dere ute etter?

– Aller helst skulle vi hatt en person med ledererfaring, pedagogisk kunnskap, og som kjenner folkehøgskolemiljøet og de verdiene som ligger til grunn, men det er vel ikke særlig realistisk.

– Kan det bli aktuelt at Nystad blir konstituert rektor lenger enn til jul?

– Ja, det kan nok bikke over mot våren. Er vi heldig får vi ei god overlapping.

Bodil Nystad avviser at hun er en av søkerne til jobben.

– Jeg fyller 65 år i november 2020 og har bestemt meg for å gå av. Jeg har aldri søkt på en rektorstilling. Men jeg kjenner skolen, systemet og har det i verdigrunnlaget mitt.

Vefsn folkehøgskole «Toppen» er en politisk og religiøst uavhengig skole med 18 års aldersgrense. Skolen ble grunnlagt i 1899, og er Nord-Norges eldste folkehøgskole.

Styret i Vefsn folkehøgskole er Finn Fagerbakk (leder), Bodil Nystad, Brynjulf Brun Svendsen, Hans Bjarne Holmen og Rigmor Wold.