– Det er Nordens største makeup konkurranse, og er litt mer avant garde enn bare skjønnhetssminke, sier 24-åringen som er bosatt i Oslo.

Henrik kommer opprinnelig fra Mosjøen, men flyttet til Oslo da han var med i Idol som 16-åring og har vært bosatt der siden 2011.

– Jeg trives ekstremt godt her nede. Det er flere muligheter og mer som skjer, samtidig er jeg takknemlig for hjemplassen min. Jeg fikk vokse opp og holde på med mye kreativt, siden Mosjøen er en by hvor kultur og dette med å være litt spesiell og gjøre andre ting er vanlig, sier han.

Tok sjansen

Nordic Face Awards har deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, og startet med en åpen runde hvor flere tusen hadde meldt seg på. Et dommerpanel plukket ut topp 30, deriblant Henrik, og de utvalgte fikk en sminkerelatert utfordring.

– I flere år har jeg vært nysgjerrig på konkurransen, men ikke følt at jeg var teknisk god nok til å melde meg på. I år tenkte jeg «fuck it» og la ut et bidrag uten å ha forventninger, men så gikk det jo ekstremt bra, sier han.

Utfordringer: I konkurransen har deltakerene vært gjennom tre utfordringer. Dette er Henriks tredje bidrag som forhåpentligvis skal sikre han å være blant topp 5.
Utfordringer: I konkurransen har deltakerene vært gjennom tre utfordringer. Dette er Henriks tredje bidrag som forhåpentligvis skal sikre han å være blant topp 5.(FOTO: )

Henrik ble plukket videre, og er nå blant topp 15. I forrige uke måtte de løse en ny utfordring, og de er nå en stemmerunde hvor det er publikum som skal stemme på det beste bidraget.

– Jeg er veldig stolt av å ha kommet meg så langt, men det er også nervepirrende å tenke på at det nå er publikum som skal stemme hvem som skal bli topp 5. Jeg kjemper mot folk som har nærmere 200.000 følgere på Instagram og har dermed ingen forventninger om å komme videre.

Hobby

Henrik startet allerede på ungdomsskolen med eksperimentering av sminke, men det var i en litt mindre grad enn den type sminke han holder på med nå. Det var ikke før de tre siste årene han begynte å eksperimentere med avant garde og SFX makeup som er en sminkeform der artistene – ved hjelp av virkemidler som lateks og leire (i tillegg til annen makeup) – skaper fantasifulle eller skremmende uttrykk og skapninger. Han har også tatt litt sminkeoppdrag som frilanser.

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle jobbe med sminke siden det bare har vært en hobby for å kople av, men jeg innså at jeg var flinkere enn trodde. Jeg ikke ser for meg at dette er noe jeg skal jobbe med så altfor lenge, sier han.

Nå jobber han nemlig med å ta opp de siste fagene for å komme seg inn på medisinstudier.

– Det kan hende jeg tar en liten pause for å holde på med sminke en liten stund til, mens jeg er ung og vakker. Deretter kan jeg jobbe som lege til jeg blir gammel å grå, sier han.

Selvlært

Inspirasjon får Henrik fra alt rundt seg fra både farger og former.

Selvlært: I konkurransen sminker Henrik kun seg selv, men han synes det både er spennende og artig å jobbe med andre.- Alle ser forskjellige ut og man kan gjøre forskjellige ting, sier han.
Selvlært: I konkurransen sminker Henrik kun seg selv, men han synes det både er spennende og artig å jobbe med andre.- Alle ser forskjellige ut og man kan gjøre forskjellige ting, sier han.(FOTO: )

Jeg er selvlært og må ærlig innrømme at jeg ikke ser poenget med å gå skole for å lære seg sminke. Jeg mener det kan læres på egen hånd, og de som går skole jobber på en helt annen måte. De har faste rutiner, og jeg føler at det da blir vanskeligere for dem å komme på et høyere nivå.

Torsdag skal alle i topp 30 samles i Stockholm hvor topp 5 vil bli annonsert. Deretter tar konkurransen en pause til september. Da kommer en ny utfordring og dommerpanelet vil trekke en vinner.

– Vinneren får blant annet en tur til Los Angeles, der alle vinnerne i Face Awards fra hele verden samles. I tillegg får vinneren 10.000 euro, og det hadde vært helt sinnssykt kult å vinne. Folk må gå inn å stemme, sier Henrik.

Framtid: Planen til Henrik er å bli lege, men å jobbe med sminke en liten periode, mens han enda er ung. Nå er det Nordic Face Awards som gjelder.- Gå inn på nordicfaceawards og stem som bare det, sier en spent Henrik.
Framtid: Planen til Henrik er å bli lege, men å jobbe med sminke en liten periode, mens han enda er ung. Nå er det Nordic Face Awards som gjelder.- Gå inn på nordicfaceawards og stem som bare det, sier en spent Henrik.(FOTO: )
Tøff konkurranse: Henrik ble plukket med videre av et dommerpanel i første og andre runde. Nå er det publikum som skal bestemme og Henrik har ikke skyhøye forventninger. Bildet viser det første bidraget som sikret han en topp 30 plassering.
Tøff konkurranse: Henrik ble plukket med videre av et dommerpanel i første og andre runde. Nå er det publikum som skal bestemme og Henrik har ikke skyhøye forventninger. Bildet viser det første bidraget som sikret han en topp 30 plassering.(FOTO: )
Inspirasjon: Henrik forteller han får inspirasjon fra alt rundt seg. Han er veldig glad i geometri og farger.
Inspirasjon: Henrik forteller han får inspirasjon fra alt rundt seg. Han er veldig glad i geometri og farger.(FOTO: )
Hobby: Sminken er som en hobby for Henrik, men sier at han vurderer å sette utdanning på vent for å jobbe med sminke mens han er enda ung og vakker.
Hobby: Sminken er som en hobby for Henrik, men sier at han vurderer å sette utdanning på vent for å jobbe med sminke mens han er enda ung og vakker.(FOTO: )