Onsdag vedtok Vefsn kommunestyre enstemmig å bevilge inntil 200.000 kroner som skal brukes i forbindelse med arrangementet rundt besøket av Dronning Sonja i Mosjøen 6. juli.

Vedtaket er i tråd med rådmannens innstilling.

Dronningen skal være i Mosjøen trolig i flere timer. Her skal hun åpne Helgelandstrappa og besøke Festspillene på Helgeland.

Saken ble behandlet også i Vefsn formannskap tirsdag, men siden pengene skal hentes fra kommunestyrets fond så havnet saken til slutt også på kommunestyrets bord.

Politikerne som uttalte seg i debattene uttrykte glede over å få dronningen på visitt.

Men det ble bemerket at saksframlegget leveres uten et konkretisert budsjett for kostnadene i tilknytning til arrangementet.

- Neppe sagt ja til andre uten budsjett

- Det er jo svært positivt at dronninga kommer for å åpne Helgelandstrappa og delta i Festspillene på Helgeland. Men jeg tror aldri vi hadde sagt ja til dette dersom andre hadde søkt om den samme summen, uten å legge ved et budsjett, kommenterte Bjørn Larsen (Frp) i debatten tirsdag.

- Enig med Larsen. Dette henger veldig i løse lufta uten et budsjett. Jeg skjønner jo at det koster å lage et opplegg rundt besøket. I saker hvor det har vært snakk om like mye penger så har vi alltid etterlyst et budsjett i søknadene. Men det faktum at dronningen kommer hit er uansett en begivenhet. Vi må ta godt i mot henne og legge til rette for besøket, sa Gunnvald Lindset (Rødt).

Rådmann Erlend Eriksen opplyste at administrasjonen jobber med å realisere et budsjett.

Dronningbesøket: Havna er koplet inn, håper å ha et programforslag klart i april 

- Pengesummen dere får presentert i dag; inntil 200.000 kroner, er et forslag basert på det vi tror arrangementet vil koste, sa Eriksen.

Formannskaps- og kommunestyremedlem Carola Karl Urvik representerer Venstre, et parti som har nedfelt følgende setning om monarkiet på sin hjemmeside: "Venstres prinsipielle syn er at i en liberal stat skal ingen posisjoner gå i arv. Eventuell avvikling av kongedømmet må forankres i en folkeavstemning".

Gleder seg til kongelig besøk: - Nå har vi tidspress på trappa 

Hun erkjente i formannskapet at hun ikke er fortrolig med moderpartiet når det gjelder forholdet til monarkiet.

- Det er en supersak at dronningen kommer. Det vil gagne oss i et mye større perspektiv enn som målt i kroner og ører. Men jeg forstår budsjettinnspillene som kommer her, sa Urvik.

- Dronningbesøket er en gladsak, men vi bør bli forelagt et budsjett når dette er klart. Det bør være åpenhet rundt hva vi bruker offentlige penger til, sa Åshild Pettersen (SV).

Tror det vil koste mindre

I debatten i kommunestyret onsdag sa ordfører Jann-Arne Løvdahl at han ikke tror at arrangementet vil koste så mye som 200.000 kroner.

- Det ble etterlyst et budsjett i formannskapet tirsdag. Vi liker jo ha å ha budsjett. Det vi vet så langt er at Helgeland Event skal ha 54.000 kroner pluss moms for å arrangere. Vi skal også gi ei gave til dronningen. I tillegg kommer litt transportutgifter. Blir været dårlig så må vi ha alternative løsninger, med telt. Men beløpet er trolig som tatt godt i, sa Løvdahl.

Saken ble vedtatt uten videre debatt i Vefsn kommunestyre.

STØTTER MONARKIET: Carola Karl Urivk (V) erkjente at hun er uenig med moderpartiet når det gjelder synet på monarkiet.
STØTTER MONARKIET: Carola Karl Urivk (V) erkjente at hun er uenig med moderpartiet når det gjelder synet på monarkiet.(FOTO: )
KOMMER: 6. juli kommer Dronning Sonja for å åpne Helgelandstrappa og for å delta på Festspillene på Helgeland.
KOMMER: 6. juli kommer Dronning Sonja for å åpne Helgelandstrappa og for å delta på Festspillene på Helgeland.(FOTO: )