Rektor Cathrine Markusen og Caroline Mølgaard Onarheim, lærer ved Friluftsliv Lett ser fram til nok et år med knallsøking til Vefsn Folkehøgskole Toppen.

I fjor satte skolen rekord med 275 søkere, og Markussen sier at årets søkertall foreløpig ligger på samme nivå som på samme tidspunkt i fjor. De mest populære linjene er E-sport og Friluftsliv Lett, og spesielt sistnevnte opplever stor økning i antall søkere. Linja har 16 plasser og det er nå venteliste på å komme inn.

– Søringer vil nordover

– Vi har ekstremsøking fra folk som ønsker å være med på prestasjonsfritt og enkelt friluftsliv. Det er det sosiale de er opptatt av. Turen er viktigere enn toppen, sier Onarheim, som i tillegg til å være lærer på Friluftsliv Lett har hatt kontakt med alle søkerne til Toppen.

– Vi har mange søringer som sier at de vil til Nord-Norge, men ikke så langt som til Finnmark. Mange sier at de vil se nordlys, oppleve natur og komme seg ut, sier hun.

Søkerrekord til Toppen: - Vi gir ikke karakterer, vi bygger dem 

– Vi ligger sentralt til med jernbane, flyplass og E6 i nærheten. Fjell og kyst er like i nærheten, og det er ikke alle folkehøgskoler som ligger så nært en by. Vi har perfekt beliggenhet, sier Markussen.

Stor vekst

I en pressemelding fra organisasjonen Folkehøgskolene står det at i år ble det satt ny rekord i antall elever som går på folkehøgskole for fjerde år på rad. Samtidig er foreløpige søkertall til neste skoleår høyere enn noensinne, og så langt har skolene mottatt hele 20 prosent flere søknader enn på samme tid i fjor.

– Mer enn noen gang viser ungdommen at de har behov for et pusterom etter videregående skole. Uten både karakterer og eksamener klarer folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjon til å lære mer, sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene Marit Asheim.

– Årsaken til veksten er sammensatt. Likevel er den først og fremst et tydelig signal til resten av Skole-Norge. Stadig flere av våre elever forteller at de er slitne etter karakterpress på videregående. Selv når de er sikre på videre utdanningsvalg, trenger de rom for å senke skuldrene og bli tryggere på seg selv. Dette finner de på folkehøgskolen, legger hun til.

Stor søking til E-sport på Toppen: – Politikerne må på banen skal de omfavne dette 

En pause

– Folkehøgskolene har vært i medvind de siste årene. Prestasjonspresset på videregående har økt de siste årene, og det kreves mye for å komme inn på høyere utdanning. Det tror jeg flere ungdom vil ha en pause fra, sier Cathrine Markussen.

– Mange trenger en pause, både underveis og etter videregående skole. Vi har også studenter her i midten av 20-årene som tar en pause underveis i studer, legger Caroline Mølgaard Onarheim til.

– Det gir folk en mulighet til å gjøre det de har lyst til, og ikke det de føler man bør gjøre. Et år på folkehøgskole gir mye god læring, og man får venner for livet, sier Cathrine Markussen.

POPULÆRT: Friluftsliv Lett ved Toppen er veldig populært og bidrar til gode søkertall for folkehøgskolen.
POPULÆRT: Friluftsliv Lett ved Toppen er veldig populært og bidrar til gode søkertall for folkehøgskolen.(FOTO: )
NY HJEMMESIDE: Selv om søkingen er på topp, jobber fortsatt Toppen fortsatt hardt for å rekruttere elever. Blant annet har de fått på plass en ny hjemmeside, der søkerne kan finne det meste de lurer på, både om skolen og Mosjøen by.
NY HJEMMESIDE: Selv om søkingen er på topp, jobber fortsatt Toppen fortsatt hardt for å rekruttere elever. Blant annet har de fått på plass en ny hjemmeside, der søkerne kan finne det meste de lurer på, både om skolen og Mosjøen by.