Det var i helgen at Svein Mathisen var på hytta sammen med kona. Hytta befinner seg like ved Naustneset ved Søfjorden i Vefsn kommune. Lørdag formiddag skulle ham ut med båten, og la da merke til at strandkanten var farget rosa og rød.

– Jeg ble helt forferdet. Et område på om lag 50–60 kvadratmeter var farget rosa av alle rekene. Jeg vil anslå dybden til å være rundt fire-fem centimeter. Rekene lå på stranda, på bergene, men også nede i vannet. Noen var i live, men de aller fleste var døde. Det var til og med kir-ål som lå i massene, forteller Mathisen til Helgelendingen.

– Merkelig sak
Mathisen undrer seg om hva som kan ha skjedd, når ikke engang måsene var interessert i et gratis måltid.

– Rekene eller krillene var om lag fire-fem centimeter utstrakt. De var halvstore, og hadde ikke fått ordentlig skall. Da jeg litt senere dro ut med båten, dro jeg opp torsk som hadde magene fulle av samme arten. Da jeg renset fisken, og kastet sloen på havet, så var måsene helt uinteressert. De ville ikke spise fiskesloen. Ikke spiste de av rekene eller krillen på stranden heller. De satt bare og så på. Det synes jeg er veldig merkelig, sier han.

Ikke fra oppdrett
Mathisen er bekymret for om oppdrettsanleggene i området kan ha sluppet ut medikamenter i sjøen. Dette avvises av direktør for Nova Sea, Odd Strøm.

– Verken lokalitetene for Skonseng eller Stokkasjøen har vært lusebehandlet i år. Det har heller de heller ikke vært i 2017. Kanskje Havforskningsinstituttet har noen tanker om saken, sier Strøm til Helgelendingen.

Store mengder død rekeyngel ligger også i vannet utenfor fjærsteinene.
Store mengder død rekeyngel ligger også i vannet utenfor fjærsteinene.(FOTO: )